10 ožu 2020
Financijske institucije

Analitičari smatraju da je rast depozitnog novca pod utjecajem niskih kamatnih stopa na štednju.

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, krajem siječnja iznosili su 301,9 milijardi kuna i na godišnjoj razini bili su viši za 15,8 milijardi kuna ili 5,5, posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke
Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u siječnju isključivo je rezultat nastavka rasta depozitnog novca na 106 milijardi kuna. Depozitni novac krajem siječnja činio je 35,1 posto ukupnih depozita. Godišnja stopa rasta je u siječnju iznosila 19 posto što u odnosu na siječanj 2019. godine predstavlja porast za 16,9 milijardi kuna. Analitičari Raiffeisen banke smatraju da su takva kretanja pod utjecajem niskih kamatnih stopa na oročenu štednju, pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva slijeva na najlikvidnije oblike depozita.
S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti u kuni i stranim valutama nastavili su padati na godišnjoj razini za 0,6 posto i krajem siječnja iznosili su 195,9 milijardi kuna. I dalje više od 80 posto čine valutni depoziti, uglavnom u eurima.

 

Izvor: www.poslovni.hr, 10.3.2020.