23 srp 2018
Financijske institucije, Osiguranje

Mudri ljudi znaju čemu služi štednja. Štednjom ulažemo u budućnost i osiguravamo financijsku slobodu za sebe i svoju obitelj. Ako je nešto sigurno u životu, onda su to nepredviđene situacije.

Prije ili kasnije, trebat će vam novi automobil, renovacija kuće ili nešto treće što ćete si htjeti priuštiti. Tada vam se nude dvije opcije: 1) dignuti kredit i plaćati visoke kamate i 2) štedjeti unaprijed i usput osigurati svoju obitelj.

Zbog toga, što ranije krenete sa štednjom to bolje za vas, bez obzira na mjesečni iznos. Financijski stručnjaci preporučuju da treba početi štedjeti redovito i to već od prve plaće. No, kome je točno namijenjeno životno osiguranje? Polica osiguranja života namijenjena je osobama koje razmišljaju dugoročno i koje svoju budućnost i budućnost svoje obitelji ne prepuštaju slučaju. 

Koji je dakle najbolji oblik štednje?

Kao opcije štednje javljaju se:

  • Treći mirovinski stup: Dodatno možete odvajati za mirovinu kroz dobrovoljne mirovinske fondove kojima dobivate državne poticaje koji su još uvijek atraktivni: Po prestanku ugovornog razdoblja ne možete upravljati čitavim iznosom odjednom, već samo u mjesečnim iznosima.
  • Klasična štednja: Nekad vrlo popularna. Kamate na klasičnu štednju su već godinama rekordno nisko, toliko da jedva pokrivaju inflaciju. Drugim riječima, štedite, ali možda zapravo gubite novac.
  • Investicijski i obveznički fondovi: investicijski fondovi nose veći prinos, ali i veći rizik od obvezničkih fondova, a oba su oporeziva. Osim toga, ne podrazumijevaju redovite uplate, a svi dobro znamo da novac za štednju brzo nestane uslijed svakodnevnih troškova.
  • Životno osiguranje: Moguće je birati visinu rate, premije kao i vremenski okvir osiguranja. Nakon isteka ugovorenog trajanja osiguranja raspolažete cijelom svotom. Za čitavo vrijeme osiguranja, vaši bližnji su osigurani i prije isteka ugovorne obveze. To je jedinstvena prednost životnog osiguranja.

Prema programu životnog osiguranja kojeg dogovorite s vašim osiguravateljem, ugovara se dinamiku plaćanja premije osiguranja. Određene modifikacije su uvijek moguće, ovisno o vašim okolnostima, ali redoviti ritam uplaćivanja životnog osiguranja vam omogućava financijsku strukturu. Mnogi misle da je životno osiguranje velika i fiksna obveza. Životno osiguranje je obveza, ali uvjete birate samo ovisno o željenom programu osiguranja.

Budimo iskreni, nikad nije najbolje vrijeme za štednju. Svako životno razdoblje nosi određene financijske fokuse. Na uplatu životnog osiguranje gledajte kao na uplatu računa za struju ili mobitel, teško ćete dozvoliti da ostanete bez toga. Na primjer, trećim mirovinskim stupom ugovarate samo plan štednje koji je neobavezan. Zbog toga, to lako završi kao neuspješna štednja.

Jedino sigurno u životu su nepredviđene situacije, pogotovo one financijske

Životno osiguranje ulog je u budućnost, štednja za mirovinu i pametan način osiguravanja vaše obitelji. Niti jedna druga vrsta štednje ne nudi mogućnost isplate “unaprijed”, kao kod nesretnog slučaja. Nabrojali smo nekoliko velikih prednosti ugovaranja životnog osiguranja, a svakako treba izdvojiti činjenicu da po završetku osiguranja raspolažete s osiguranom svotom za doživljenje, plus pripisana dobit ako je društvo poslovalo s dobiti.

Ipak, treba reći da je najbolje kombinirati različite tipove štednje, fondove i naravno životno osiguranje. Zbog nabrojanih karakteristika, životno osiguranje je temelj odgovornog financijskog planiranja. 

Izvor: Moj Bankar