06 Sep 2012
Krediti

Manje utrošene energije, niži troškovi, ali i niže kamatne stope na zelene kredite.

Nakon što je u Europi niskoenergetska i pasivna gradnja postala općeprihvaćeni standard građenja, takav koncept uštede energije i zaštite okoliša sve više hvata korijenje i na ovim prostorima, piše Business.hr.

Velike uštede

Za razliku od standardno izoliranih kuća koje godišnje troše malo manje od 100 kWh energije po četvornome metru, utrošak suvremenih niskoenergetskih kuća iznosi oko 40 kWh. Još manje energije, samo tek 15 kWh, troše pasivne ili jednolitarske kuće. Jednolitarske se nazivaju zato što za grijanje godišnje troše jednu litru loživoga ulja, odnosno jedan prostorni metar plina po kvadratu. Gradnja takvih kuća u startu je nešto skuplja zbog povećanih zahtjeva za toplinskom izolacijom, ali se na duži rok sva ulaganja višestruko isplate kroz niže račune za energiju. U Njemačkoj je dosad sagrađeno više od 150.000 pasivnih kuća zahvaljujući sustavu državnih poticaja i povoljnim kreditima. Namjenske stambene kredite za gradnju ili kupnju niskoenergetskih kuća već dulje nude i hrvatske banke, a posljednja koja se odlučila priključiti „zelenom trendu“ jest OTP banka.

Svoj je proizvod nazvala Sunčani krediti koji se odobravaju u visini od 5000 do 250.000 eura. Kamatna stopa za kredite od 15.001 do 250.000 eura je 4,49 posto (EKS 6,17 posto) i fiksna je za prve dvije godine otplate. Za preostalo razdoblje otplate promjenjiva kamatna stopa iznosi 5,95 posto. Kako su prošloga tjedna priopćili iz te banke, Sunčani krediti namijenjeni su kupnji stana ili kuće energetskog razreda B, A i A+. Mogu se koristiti i za poboljšanje energetske učinkovitosti financiranjem troškova izrade projekta, plinofikacije kućanstva, sustava za filtriranje vode, kreditiranje zahvata na nekretnini koji utječu na smanjenje potrošnje energije, kupnje ili ugradnje solarnih kolektora za vlastite potrebe ili za potrebe prodaje struje Hrvatskom operatoru tržišne energije, sustava za klimatizaciju, ugradnje vanjske stolarije s izo-staklom, termo fasada, obnove krovišta, vjetrenjača za proizvodnju struje i drugog.

Energo krediti PBZa

Ostale domaće banke takvu vrstu kredita nude već nekoliko godina. Vodeća, Zagrebačka banka, svoje Zelene kredite u visini od 2500 do 250.000 eura tržištu je predstavila 2010. godine. Kamatna stopa za Zelene kredite iznosi 4,5 posto i fiksna je prve dvije godine otplate, a nakon toga je jednaka kamatnoj stopi za stambene kredite mladima.

Energo krediti Privredne banke Zagreb odobravaju se u iznosu od 10.000 do 350.000 eura ako je namjena kupnja ili gradnja niskoenergetskih ili pasivnih kuća. U slučaju potrebe za poboljšanjem energetske učinkovitosti postojećih objekata, krediti se odobravaju u iznosu od 2000 do 70.000 eura.

Kamatna stopa je kao i u Zabi, fiksna za prve dvije godine i iznosi istovjetnih 4,5 posto, a za preostalo razdoblje otplate kamatna stopa je nešto povoljnijih 5,94 posto za PBZ-ove klijente. Stambeni EKO krediti Erste banke mogu se dobiti u visini do čak 500.000 eura, ali ta banka ne nudi fiksnu kamatnu stopu za prve dvije godine kao Zaba i PBZ. Promjenjiva kamatna stopa iznosi 6,1 posto godišnje, a rok povrata kredita je 30 godina uz mogućnost počeka od godinu dana.

profitiraj.hr