Zeleni krediti dužniku se mogu isplatiti i donijeti uštede

 

Banke su prepoznale tržišnu nišu i počele plasirati kredite za energetska poboljšanja i korištenje obnovljivih izvora. Nakon Zabe i PSŠ-a, ‘zelene’ je kredite prošli tjedan plasirala i Erste banka.

Hrvatska je po svim statistikama na samom dnu energetske učinkovitosti u Europi, a istodobno na snagu stupa sve više zakona i pravilnika koji se na razne načine referiraju prema toj sferi, među kojima je i pravilnik o energetskom certificiranju novih zgrada, dok je uvođenje certifikata za sve postojeće zgrade koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing nužno najkasnije danom pristupanja u članstvo Europske unije. Banke su prepoznale tržišnu nišu i redom počele plasirati kredite za energetska poboljšanja i korištenje obnovljivih izvora.

Nakon Zagrebačke banke i Prve stambene štedionice, ‘zelene’ je kredite prošli tjedan plasirala i Erste banka.

Počinju na Kvarneru

Njihovi su krediti namijenjeni fizičkim osobama koje se namjeravaju prijaviti na javni natječaj Regionalne energetske agencije Kvarner kako bi ostvarile subvencije kod kupnje i ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije. Osim za kupnju i ugradnju opreme, sredstva kredita mogu se koristiti i za zahvate na nekretnini koji utječu na smanjenje potrošnje energije te refinanciranje troškova pribavljanja potrebnih dozvola, rješenja, suglasnosti i dokumentacije koja uređuje područje energetike.

Zanimljivo je da korisnicima kredita odobravaju djelomično umanjenje glavnice za iznos dobivene subvencije jednom u tijeku otplate.

PBZ u pregovorima

Zaba kredite odobrava za troškove izrade projekta, kupnju i ugradnju solarnih kolektora za proizvodnju električne energije, sustave klimatizacije niskoenergetskih razreda, filtriranje vode, ugradnju vanjske stolarije s izo staklom, postavljanje termo fasada, zamjenu krovišta i slične zahvate koji, jednom kada se kredit isplati, mogu donijeti velike uštede. Iz PBZ-a također poručuju da odobravaju kredite za tvrtke koje ulažu u ‘zeleno’ poduzetništvo. Otkrivaju da su trenutačno u pregovorima s europskim razvojnim bankama i intenzivno rade na pripremi kreditnih linija koje će malim i srednjim poduzetnicima koji nose zeleni predznak osigurati atraktivnije uvjete financiranja.

– S dijelom programa krenut ćemo tijekom lipnja, a očekujemo da će drugi dio programa biti spreman već na jesen – otkriva Dražen Dumančić, pomoćnik izvršnog direktora ureda PBZ-ove Uprave za korporativne komunikacije. 

izvor: vecernji.hr, Valentina Wiesner Milić

Objavljeno: 11.6.2010.
Pogleda: 1634
Tagovi: financijske institucije, krediti