Zbog oštrije regulative OTP Invest osniva obveznički fond

 

U OTP Investu ističu kako je uz prilagodbu regulativi motiv i u obogaćivanju ponude.

Obogaćivanje ponude, ali i prilagodba strožim europskim pravilima nagnale su OTP Invest na osnivanje novog obvezničkog investicijskog fonda.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na prošlotjednoj je sjednici donijela rješenje kojem se OTP Investu daje odobrenje za osnivanje i upravljanje fondom OTP Short-Term Bond. Kako stoji u Hanfinu rješenju, ovaj će fond primarno ulagati u instrumente čije je dospijeće kraće od tri godine, a bit će denominiran u euru. Kako je pojasnio predsjednik Uprave OTP Investa Darko Brborović, dva su glavna motiva za osnivanje novog fonda. Prvi je taj što se europska regulativa za ulaganje u investicijske fondove značajno postrožuje, pa se novčani fondovi, prvenstveno denominirani u euru, više neće moći tako nazivati. Na ljestvici rizičnosti odmah nakon novčanih fondova su obveznički, dodaje Brborović.

"Drugi je motiv što nam nedostaje obvezničkih fondova u ponudi", ističe Brborović. Prema njegovim riječima, OTP Short-Term Bond prvenstveno će ulagati u hrvatske državne obveznice, a prikupljanje sredstava počet će vrlo skoro, "unutar nekoliko tjedana", kaže čelnik OTP Investa. Posljednjih godinu-dvije obveznički su fondovi postali pravi hit na tržištu prikupivši najveći dio novca koji se iz oročene štednje počeo prelijevati na tržište kapitala.

Prema Hanfinim podacima, u veljači je neto imovina obvezničkih fondova iznosila 4,9 milijardi kuna, 197 posto više nego godinu ranije te 335 posto više nego u istom mjesecu 2015. godine.

Međutim, ove je godine kod te vrste fondova primjetan slabiji rast prinosa što ih čini manje atraktivnijima. S time se slaže i Darko Brborović koji kaže kako je "teško očekivati da će se trend priljeva novca nastaviti s obzirom na pad prinosa". Što se tiče prvog tromjesečja, Brborović kaže kako je načelno zadovoljan unatoč potresu koje je stanje u Agrokoru uzrokovalo na burzi. "To se najviše negativno odrazilo na naš indeksni fond kojem je prinos s +12 posto pao na -5 posto. Iz tog je fonda bilo odljeva imovine, ali ne previše izraženo", tvrdi Brborović.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.poslovni.hr, 18.04.2017.

Objavljeno: 18.4.2017.
Pogleda: 2333
Tagovi: financijske institucije