Zbog konverzije franka povećane rate u eurima

 

Spašavanje dužnika u CHf snizilo vrijednost kune za 1% jer banke kupuju eure

Banke su se počele pripremati za konverziju kredita u švicarskim francima! Analitičari uočavaju da je početak tjedna donio "blaže deprecijacijske pritiske na kunu", a na domaćem deviznom tržištu vrijednost eura kretala se između 7,63 i 7,645 kuna. Stanje s deviznog tržišta brzo se preslikalo i na službenu tečajnu listu HNB-a pa je euro poskočio s prošlotjednih 7,54 na današnjih 7,625 kuna. Prema službenim objašnjenjima, veću potražnju za zajedničkom valutom eurozone stvaraju "korporativni sektor, institucionalni investitori i banke", ali neslužbeno se skok eura dovodi u vezu sa zakonom o konverziji kredita iz CHF u eure. Zbog tog zakona Vlada je već dobila packe Europske središnje banke koja prigovara zbog retroaktivne primjene, izostanka dogovora s bankama i mogućih posljedica na tečaj.

Eurski krediti u većini

Bez obzira na to što su se banke izjasnile protiv Vladina zakona te su se spominjala razna pravna sredstva kojima će se boriti protiv predložene konverzije, u financijskim krugovima kažu da su se banke ipak počele pripremati za konverziju jer im je postavljen kratak rok za tu opsežnu operaciju. Osim pojedinačnih izračuna dužnicima, koji moraju biti gotovi do sredine studenoga, banke trebaju nabaviti dodatne devize za konverziju u eure te pokriti otpis glavnice u CHF. Prema procjeni središnje banke, za tu će im operaciju trebati oko milijardu eura. Očekuje se da će središnja banka osigurati potrebna devizna sredstva za transakciju jer bi u protivnom kuna nastavila slabjeti, što bi pogoršalo poziciju eurskih dužnika, a oni su u većini. Ivana Jović, glavna ekonomistica PBZ-a, upozorila je u ovotjednim analizama banke da je do "očekivanog uključivanja HNB-a izgledan daljnji rast tečaja uz povećanu nervozu na domaćem tržištu".

Draghi brani HNB

Europska središnja banka i njezin guverner Mario Draghi smatraju da bi niža razina međunarodnih pričuva mogla narušiti funkcionalnu nezavisnost Hrvatske narodne banke. Vujčić na sve to ponavlja da HNB ima "odlučnost, instrumente i kredibilitet" da sačuva tečaj koji je u nekoliko dana otklizao oko jedan posto. U odnosu na prošli tjedan rata kredita od 300 eura ovaj je tjedan skuplja 25 kuna. Inače, kuna je u odnosu na euro počela nešto izraženije slabjeti od 2011. godine ako se promatra posljednjih deset godina. Tečaj eura prema kuni sad je 4% jači nego 2006. godine. Kuna je ovaj tjedan oslabjela i u odnosu na franak te za jedan CHF treba izdvojiti 7,01 kunu, a prošli tjedan trebalo je 6,86.

Izvor: Vecernji.hr

Objavljeno: 24.9.2015.
Pogleda: 4252
Tagovi: financijske institucije