Zaračunata bruto premija osiguranja manja za 200 mil. kuna

 

Velik pad u odnosu na prvih deset lanjskih mjeseci bilježe osiguranja kredita kojima je zaračunata bruto premija manja za 38,8 posto i na kraju listopada je iznosila 66,7 milijuna kuna

 

Ukupna zaračunata bruto premija 27 hrvatskih osiguravajućih kuća na kraju listopada ove godine iznosila je 7,93 milijarde kuna što je 2,5 posto manje u odnosu na deset mjeseci prošle godine kada je premija bila 8,13 milijardi kuna. Dok se trend pada premije na godišnjoj razini pojačava, zaračunata premija osiguravatelja u odnosu na ovogodišnji rujan porasla je za 9,7 posto, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje.

 

Rezultat u prvih šest mjeseci ove godine bio je lošiji od istog lanjskog razdoblja za 1,2 posto, dok je u prvom tromjesečju zabilježen blagi rast od 1,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2008.

 

U neživotnim osiguranjima u deset mjeseci ove godine zaračunata je premija u iznosu od 5,98 milijardi kuna, a u životnim osiguranjima 1,95 milijardi kuna. Pad kod neživotnih osiguranja u odnosu na prethodnu godinu iznosi 2,3 posto, a kod životnih 3,1 posto.

 

Gledano po vrstama osiguranja, na neživotna osiguranja otpada 75,4 posto ukupne zaračunate premije, a na životna 24,6 posto. Premija obveznog osiguranja od autoodgovornosti skoro je na istoj razini kao lani odnosno bilježi vrlo malen rast od 0,16 posto i iznosi 2,47 milijarde kuna.

 

U odnosu na kraj lipnja udjel autoodgovornosti u ukupnoj premiji porastao je s 29,1 posto na 31,2 posto. Broj ugovorenih obveznih osiguranja  od odgovornosti za upotrebu motornog vozila na kraju listopada u odnosu na isti period prošle godine manji je za 1,8 posto odnosno za 31 tisuću. U autoodgovornosti zabilježeno je 86.286 štete, odnosno 8,7 posto manje nego lani, dok su likvidirane bruto štete manje za 12,6 posto i iznose 1,18 milijardi kuna.

 

Zdravstvena osiguranja su u prvih deset mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježila rast od 3,2 posto, te je zaračunata bruto premija te vrste osiguranja dosegla na kraju ovogodišnjeg listopada dosegla 228,5 milijuna kuna.

 

Premija osiguranja cestovnih vozila (autokasko) u deset mjeseci ove godine manja je za 130,23 milijuna kuna (-13,2%) u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Kasko osiguranje motornih vozila s premijom od 855,07 milijuna kuna u ukupnoj premiji ima udjel od 10,8 posto.

 

Velik pad u odnosu na prvih deset lanjskih mjeseci bilježe osiguranja kredita kojima je zaračunata bruto premija manja za 38,8 posto i na kraju listopada je iznosila 66,7 milijuna kuna. Slično smanjenje ima i premija životnih osiguranja s investicijskim rizikom koja je u odnosu na kraj prošlogodišnjeg listopada manja za 27,7 posto (45,96 mil. kuna) i iznosi 120,2 milijuna kuna. 

 

Veću premiju za 12 posto bilježe pak osiguranja od različitih financijskih gubitaka koja su na kraju listopada imala zaračunatu bruto premiju od 61,99 milijuna kuna. Uz malu bazu, porasla je i bruto premija kod osiguranja jamstava, s 1,4 milijuna kuna na kraju lanjskog listopada na 2 milijuna kuna na kraju desetog mjeseca ove godine.       

 

Rast premije u odnosu na deset mjeseci prošle godine zabilježen je kod osiguranja tračnih vozila, zračnih letjelica, plovila, osiguranja od požara i elementarnih šteta, putnih osiguranja te kod ostalih osiguranja od odgovornosti.

 

Klasična životna osiguranja bilježe pad premije manji od jedan posto na 1,69 milijardu kuna, premija dodatnih osiguranja uz životno osiguranje je na gotovo istoj razini kao lani i iznosi 130,3 milijuna kuna. 

 

Usprkos padu premije u odnosu na prvih deset mjeseci 2008. godine od 5,6 posto Croatia osiguranje još uvijek drži najveći tržišni udjel od 33,74 posto sa zaračunatom premijom od 2,68 milijardi kuna.

 

Pad ukupne zaračunate premije u odnosu na prošlu godine bilježi jedanaest društava: Croatia osiguranje, Allianz, Agram životno, Basler životno, Euroherc, Grawe Hrvatska, Helios VIG, Jadransko osiguranje, Merkur, Sunce osiguranje i Zagreb.

 

S druge strane dvoznamenkasti rast premije bilježe Croatia zdravstveno osiguranje, Erste VIG osiguranje, HOK, Uniqa, Velebit i Velebit životno osiguranje, no jedino Uniqa i HOK pri tome sa zaračunatom bruto premijom premašuju sto milijuna kuna.

 

Izvor: Bankamagazin

Objavljeno: 21.11.2009.
Pogleda: 1204
Tagovi: osiguranje