Zaba snižava promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima

 

"Zagrebačka banka će sve klijente do 15. prosinca 2018. obavijestiti o navedenom smanjenju, o umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu", ističu iz Zabe.

Zagrebačka banka od 1. siječnja 2019. snižava promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima u rasponu od 0,08 do 0,16 postotnih poena, ovisno o vrsti i valuti kredita, objavili su u četvrtak iz te banke. 

Na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,10 postotnih poena, dok će se za kredite vezane uz euro kamatna stopa smanjiti za 0,16 postotna poena, navode iz Zabe.

Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,08 postotnih poena, a za kredite vezane uz euro smanjenje će iznositi 0,15 postotnih poena.

"Zagrebačka banka će sve klijente do 15. prosinca 2018. obavijestiti o navedenom smanjenju, o umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu", ističu iz Zabe.

Podsjećaju kako je od prve objave NRS-a, 7. prosinca 2012. godine, NRS smanjena već 12. put za redom.

Kamatne stope umanjene su između 1,71 i 1,91 postotna poena za kune te između 2,80 i 2,82 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita, navode iz Zagrebačke banke napominjući kako su za iste vrijednosti smanjene i kamatne stope na postojeće kredite građanima.

NRS stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska udruga banaka (HUB) na osnovi objavljenih podataka Hrvatske narodne banke. NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

"Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će 1. srpnja 2019.", najavili su iz Zagrebačke banke.

 

 

 

Izvor:www.poslovni.hr,  13.12.2018.

Objavljeno: 13.12.2018.
Pogleda: 1491
Tagovi: financijske institucije, krediti