Zaba smanjila kamatne stope na nove stambene kredite

 

Kamatne stope u prosjeku su smanjene do 0,8 posto, a primjenjuju se od 21. ožujka na novoodobrene kredite.

Zagrebačka banka snizila je kamatne stope na nove stambene kredite u kunama, kao i na stambene kredite uz valutnu klauzulu u eurima, priopćili su iz Zagrebačke banke.

Nove kamatne stope odnose se na kredite s fiksnom i promjenjivom kamatnom stopom te na kredite s kombinacijom fiksne i promjenjive kamatne stope. Kamatne stope u prosjeku su smanjene do 0,8 posto, a primjenjuju se od 21. ožujka na novoodobrene kredite.

Nove, povoljnije kamatne stope na eurske stambene kredite uz fiksnu kamatnu stopu kretat će se od 4,5 do 4,9 posto, ovisno o rokovima plaćanja, dok za eurske stambene kredite uz promjenjivu kamatnu stopu s rokom otplate do 30 godina nova kamatna stopa iznosi 4,7 posto za klijente banke.

Za Zelene kredite nova promjenjiva kamatna stopa je 4,6 posto. Za eurske stambene kredite u kombinaciji fiksne i promjenjive kamatne stope s rokom otplate do 30 godina, nove fiksne kamatne stope se kreću u rasponu od 4,5 posto (uz razdoblje fiksnosti pet godina) do 4,9 posto (za razdoblje fiksnosti 10 godina), dok nove promjenjive kamatne stope iznose 4,7 posto za klijente.

Kod kunskih kredita nove, povoljnije kamatne stope, uz fiksnu kamatnu stopu, iznose: 4,8 posto godišnje na rok otplate od pet godina, 5 posto na rok otplate od 7 godina i 5,2 posto godišnje na rok otplate od 10 godina.

Za kunske stambene kredite uz promjenjivu kamatnu stopu s rokom otplate do 30 godina nova kamatna stopa iznosi 4,95 posto za klijente, dok je za Zelene kredite nova promjenjiva kamatna 4,8 posto.

Za kunske stambene kredite u kombinaciji fiksne i promjenjive kamatne stope s rokom otplate do trideset godina, nove fiksne kamatne stope se kreći u rasponu od 4,8 do 5,2, ovisno o razdoblju fiksnosti, dok nove promjenjive kamatne stope iznose 4,95 posto za klijente banke,

Maksimalni iznosi kredita (do 250.000 eura, odnosno do 2 milijuna kuna), kao i rokovi otplate (od tri do 30 godina) ostaju isti, navodi se u priopćenju Zagrebačke banke.

Do 30. lipnja 2016. stambeni krediti se odobravaju bez naplaćivanja naknade za obradu zahtjeva, a besplatna je i procjena vrijednosti nekretnine, ističe se u priopćenju.

 

Izvor: www.banka.hr

Objavljeno: 28.3.2016.
Pogleda: 1951
Tagovi: financijske institucije, krediti