Za slučaj NLB-a potrebni su mjeseci, možda i godina

 

Nekadašnji guverner slovenske centralne banke France Arhar izjavio je u nedjelju da nije toliki optimist u pogledu roka za rješavanje pitanja Ljubljanske banke kao predsjednik slovenske vlade Borut Pahor. Arhar smatra da će za to biti potrebni mjeseci, možda čak i godina dana.

Predsjednik slovenske vlade u nedjelju je nakon susreta sa svojom hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor rekao da bi se to pitanje moglo riješiti za tri mjeseca.

- Za to će biti potrebni mjeseci, možda i godina dana, – rekao je Arhar u nedjelju u razgovoru za središnji dnevnik RTV Slovenija, upitan o tome jeli optimist da se problem može riješiti u roku tri mjeseca.

Rješenje – novi pregovori u okviru Banke za međunarodna poravnanja?

Istodobno, Arhar je naglasio da misli da rješenje može biti postignuto samo u okviru sukcesijskog sporazuma država slijednica bivše Jugoslavije, novim pregovorima u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

No, problem je u tome što su Hrvatska i BiH jedan takav kompromisni prijedlog 2002. godine već odbile, dok su ga tada prihvaćale Srbija, Makedonija I Crna Gora, iznio je Arhar koji je do 2000. godine odradio dva mandata na mjestu gevernera središnje banke, a sada vodi Unicredito Slovenija.

Arharu „neprihvatljivo“ što Hrvatska ne dopušta rad Ljubljanske banke

Arhara smatraju politički bliskim Slovenskoj pučkoj stranci (SLS) uz čiju je potporu bio kandidat na predsjedničkim izborima 2002. godine, ali više nema političkih ambicija, ali i dalje je velik autoritet na području monetarne politike i bankarstva.

Arhar je rekao da je „neprihvatljivo“ što Hrvatska ne dopušta rad Ljubljanske banke na svom financijskom tržištu jer je ta banka u slučaju da je radila u Hrvatskoj mogla podmirivati svoje obveze prema starim deviznim štedišama.

izvvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 2.8.2010.
Pogleda: 2038
Tagovi: financijske institucije