Za prvu nekretninu kredit sa 1,7% kamata!

 

Prema izmjenama u zakonu, subvencije će vrijediti za stanove s najvećom cijenom od 1900 eura po kvadratu

Država će sa 66 posto subvencionirati kamatnu stopu stambenih kredita za kupnju prve nekretnine, s tim da kredit ne smije biti veći od 100 tisuća eura u kunama dok je maksimalna visina kamatne stope pet posto godišnje i ostaje fiksna prve četiri godine kredita! Uvjet kupnje je novogradnja čija je najveća cijena kvadrata (s PDV-om) 1900 eura. Glavne su to izmjene zakona kojim se nastoji potaknuti tržište nekretnina, odnosno prodaja sagrađenih stanova, a koje će idući tjedan u proceduru.

Nakon otplate - povrat

U praksi to znači da će građani prve četiri godine stambenog kredita plaćati 1,7 posto kamata, ali moguće i manje.

Naime, točan iznos kamata ovisit će o bankama koje će sa svojim uvjetima konkurirati na javnom pozivu, a država će odabrati onu koja ponudi najpovoljnije kamate. No, državna subvencija nije nepovratna. Subvencionirani iznos korisnici ovakvog kredita, kako doznajemo, državi će vratiti nakon njegova isteka – i to u roku od 60 mjeseci. U počeku će, planira se, biti riječ o beskamatnom povratu dok tijekom otplate najviši iznosi neće biti veći od kamata koje će vrijediti sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji.

Uplata unaprijed

Nadalje, rok otplate kredita ne može biti dulji od 25 godina i rata ne smije biti veća od polovice mjesečnih primanja kućanstva, odnosno osobnog primanja nositelja kredita.

A nositelj kredita mora imati hrvatsko državljanstvo, prebivalište u RH, biti u dobi do 45 godina te ne smije biti već opterećen plaćanjem stambenog kredita (osim za adaptaciju, op.a.), kao ni vlasnik stana ili kuće.

Bez vlasništva nekretnine i bez opterećenja stambenim kreditom morat će biti i bračni partner nositelja kredita, ako je u braku dakako. No, u slučaju da bračni par, primjerice, ima u vlasništvu nekretninu, maksimalan kredit koji će moći dobiti bit će razlika vrijednosti njihove nekretnine i one koju planiraju kupiti. Morat će i odgovarati uvjetima pojedine banke za dodjelu stambenog kredita.

Banci pak, odabranoj spomenutom licitacijom, preko APN-a će za godinu dana unaprijed država uplatiti subvencionirani iznos kamata. S državom će potpisivati sporazum na četiri godine uz, dakle, obvezu da se visina kamata neće mijenjati u tom razdoblju.

Subvencije se planiraju davati već u ovoj godini, za što je u proračunu osigurano gotovo 22 milijuna kuna i čime se korigiraju manjkavosti lanjskih mjera poticaja.

izvor:vecernji.hr

Objavljeno: 10.2.2011.
Pogleda: 1727
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja