09 svi 2016
Financijske institucije

PBZ će od prodaje udjela u Intesa SaoPaolo Cardu zaraditi 33,4 milijunaeura što će se vidjeti na ovogodišnjem rezultatu.

Vijest da je vlasnica PBZ-a Intesa SanPaolo odlučila prodati SanPaolo Card, dio kartičarskog biznisa, ponešto je zbunila korisnike kartica koje u Hrvatskoj izdaje PBZ. No, za poslovanje PBZ Carda nema nikakvih bitnih promjena – ono što se prodaje odnosi se na biznis procesiranja kartičarskih transakcija i nema veze s kartičarskim portfeljem.PBZ, koji je jedan od osnivača Intesa Sanpaolo Carda i u vlasništvu sudjeluje sa 31,2 posto udjela, od ove će transakcije zaraditi 33,4 milijuna eura prije oporezivanja, što će se vidjeti na ovogodišnjem rezultatu, s obzirom na to da bi kupoprodaja trebala biti zaključena do kraja godine.

S kupcem SanPaolo Carda, holdingom Mercury, novim vlasnikom Hypo banke, grupacija je sklopila ugovor o obavljanju usluga procesiranja kartica sljedećih deset godina. Prodaja obje Intesine tvrtke Mercuryju “teška” je 1,03 milijarde eura.

– Ovaj potez dio je strategije prodaje aktivnosti procesiranja platnih instrumenta matične banke Intese Sanpaolo, koja uključuje prodaju dviju kompanija, Setefi u Italiji i Intesa Sanpaolo Carda. Što se tiče kartičnog portfelja PBZ Grupe i upravljanja kartičnim poslovanjem, tu nema nikakvih promjena, ostajemo fokusirani na kartično poslovanje, izdavanje i prihvat kartica – objašnjavaju u PBZ-u čijom kartičarskom tvrtkom PBZ Card u Hrvatskoj upravlja Mislav Blažić.

PBZ Card u stopostotnom je vlasništvu PBZ-a, a zadužen je za izdavanje i prihvat American Express kartica te prihvat Visa, Visa Electron, Maestro i MasterCard kartica Privredne banke Zagreb.

 

Izvor: www.vecernji.hr