Zaštićenim računom u banci možete se spasiti dužničkog ropstva

 

Jedan od uvjeta za pristup Europskoj uniji, u sklopu Poglavlja 23, jest i ubrzavanje provođenja ovrha, postupka u kojem ovrhovoditelj, uz pomoć suda ili javnog bilježnika, prisilno ostvaruje svoju tražbinu

Prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, od 1. siječnja 2011. godine Financijska agencija (FINA) provodi ovrhe na novčanim sredstvima poslovnih subjekata i građana po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika, bez njegove suglasnosti.
Ovršni postupak počinje kad ovrhovoditelj ovlaštenom subjektu (javni bilježnik, odvjetnički ured ili sud) daje prijedlog o ovrsi. Pravni subjekt dužan je potrošača prema kojemu je pokrenut postupak obavijestiti o rješenju i dati mu pravni lijek da može platiti ili osporiti dug u roku od osam dana.
Važno je reći da ovrhu treba pokušati izbjeći, jer to je postupak prisilne naplate potraživanja, pa se osim duga moraju platiti i troškovi postupka, koji za manje dugove mogu čak nadmašiti iznos duga.
Izbjegavajte sva primanja preko tekućeg ili žiroračuna, nemojte imati nikakve vrednije pokretnine ili nekretnine u svojem vlasništvu. Kad ovrhu provodi FINA, imate pravo otvoriti poseban račun na koji ćete primati iznose nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu te iznos od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj. Ako su vam primanja manja od prosječne plaće, na zaštićeni račun dobivat ćete iznos od dvije trećine primanja za osnovne troškove, bez straha od ovrhe.

seebiz.eu

Objavljeno: 20.11.2012.
Pogleda: 5286
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije