ZABA PROSLAVILA 100. ROĐENDAN Dječjem domu u Nazorovoj poklonili pola milijuna kuna

 

 U obnovljenim prostorima Gradske štedionice na Trgu bana Josipa Jelačića u utorak je obilježeno 100 godina rada te štedionice, prethodnice Zagrebačke banke

"Samo Gradska štedionica danas bi, da je samostalno društvo, bila veća od polovine banaka po svojim poslovnim rezultatima. Osnovala ju je tadašnja zagrebačka Gradska Skupština, s idejom koja je i danas u temeljima djelovanja Zagrebačke banke - da svojim kapitalom te odgovornim kreditiranjem jamči za sve uloge štediša, da ne djeluje na teret gradskog proračuna, da potiče štednju svih slojeva društva te s prikupljenim novcem podrži razvoj Zagreba", istaknuo je Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Između ostaloga, kazao je i da odgovornim kreditiranjem te ukupnim poslovanjem i nakon četiri godine recesije, iz tekuće operativne dobiti Banka uspijeva pokriti sve bilančne rizike i ostvariti minimalnu dobit dioničarima.

"A štedne uloge i depozite štiti još i kapital banke čija je stopa adekvatnosti 23 posto, među najvišima u Europi", napomenuo je Luković.

Na svečanosti je uručena donacija od 500.000 kuna Dječjem domu u Nazorovoj ulici, koji također ove godine također slavi 100-godišnjicu svoga rada. Donacijom će se sanirati i opremiti 350 četvornih metara prostora za smještaj malodobnih trudnica i majki s djecom koje su napuštene, bez podrške obitelji i doma.

Zagrebačka banka nagradila je danas i najstarijeg i najmlađeg klijenta poslovnice Gradska štedionica, akademika Vladimira Iblera (1913.) i Filipa Hrvoja (2013.).

Tijekom cijele godine Banka će brojnim aktivnostima obilježavat će 100-godišnjicu rada Štedionice, istaknuto je.

Ove godine i Grupa UniCredit, većinska vlasnica Zagrebačke banke, obilježava 15. godišnjicu od ujedinjavanja banke Credito Italiano s još sedam talijanskih banaka. Svoje jubileje slave i članice Grupe - UniCredit Bank Rusija, 25 godina i bugarska UniCredit Bulbank, 50 godina rada.

"Zagrebačka banka za Grupu ima važnu ulogu ne samo kao vodeća banka u Hrvatskoj, već kao i izvor najboljih poslovnih rješenja koja od nje preuzimaju i mnoge naše druge članice. Istovremeno, UniCredit kao strateški i dugoročni partner dao je Zagrebačkoj banci potporu i komercijalnu snagu koja joj je omogućila da zadrži vodeću poziciju na domaćem financijskom tržištu. Nastavit ćemo i dalje poticati snagu Zagrebačke banke, koja je posebno važna u ovim vremenima kada Hrvatska još traži svoj put gospodarskog oporavka", kazao je izvršni direktor Grupe UniCredit Federico Ghizzoni.

Zagrebačka banka, u većinskom vlasništvu Unicredita od ožujka 2002. godine, drži 25 posto hrvatskog bankarskog tržišta. Danas posluje s više od 60 tisuća korporativnih klijenata i više od 1,1 milijun građana. Ima 129 poslovnica, 862 bankomata, a broji i 520 tisuća korisnika internetskog bankarstva, 230 tisuća korisnika mobilnog bankarstva, 58 poduzetničkih i komercijalnih centara te 2,7 milijuna korisnika kartica. Zapošljava 4.300 zaposlenika.

"Danas kad je Zagrebačka banka sastavni dio Unicredita, a Hrvatska dio EU obitelji vjerujem da će nastaviti kreditirati građane, poticati gospodarstvo, financirati razvojne projekte i nadam se da nikad neće izgubiti iz vida socijalnu odgovornost", rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba na svečanom otvaranju obnovljene Gradske štedionice, kojem su prisustvovali i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i brojni gospodarstvenici.

Izvor: Jutarnji.hr

Objavljeno: 21.2.2014.
Pogleda: 4241
Tagovi: financijske institucije