Wüstenrot najavio stambene kredite u kunama

 

Novotny smatra da, prije ulaska u eurozonu, kunu treba što skorije fiksirati u odnosu na euro na način na koji je austrijski šiling godinama bio vezan za njemačku marku.

 

 Čim skupimo dovoljno kunskih depozita, ponudit ćemo stambene kredite u kunama. To bi moglo biti početkom sljedeće godine – najavio je Ivan Ostojić, član uprave Wüstenrot stambene štedionice, na okruglom stolu pod nazivom “Čeka li nas rast kamatnih stopa na postojeće kredite i kako spriječiti novi šok“ u sklopu solinske manifestacije FIN INFO Dalmacija na kojoj okupljaju klijente i partnere. U WSŠ-u su precizirali da će kunski kredit s kamatom od 5,5% na 20 godina, kao i njihovi ostali krediti, imati fiksnu kamatu tijekom cijele otplate, što dosad nije postojalo na tržištu stambenih kredita.

 Mehanizmi ugrađeni u sustav stambene štednje od kojih je jedan od važnih elementa državni poticaj, štite sve sudionike sustava od kamatnih oscilacija. Stambene štedionice jedine imaju sposobnost da u okruženju koje počiva na varijabilnim kamatama rade transformaciju u fiksnu kamatu na dugi rok, i zbog toga su imune na promjene kamata pa samim time i euribora – istaknuo je predsjednik uprave WSŠ-a Zdravko Anđel.

Makroekonomist Damir Novotny, konzultant T&MC Groupa, smatra da, prije ulaska u eurozonu, kunu treba što skorije fiksirati u odnosu na euro na način na koji je austrijski šiling godinama bio vezan za njemačku marku, dok glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić procjenjuje da bi euribor, referentna kamata uz koju se vežu krediti u euru, mogao ostati na rekordno niskim razinama sve do 2018. godine.

- Ako u tom roku država poduzme korake prema fiskalnom usklađenju, možemo dobiti šansu smanjiti rizik novog kamatnog šoka – poručio je Šantić.

 

Izvor: www.vecernji.hr 

Objavljeno: 28.12.2016.
Pogleda: 4740
Tagovi: financijske institucije, osiguranje