Volksbanku kupuje ruski Sberbank

 

Ruski Sberbank je u četvrtak u Beču postigao načelni dogovor o preuzimanju Volksbank International grupe (VBI). Točna cijena akvizicije nije poznata, no bakarski izvori spominju iznos od 590 milijuna eura, dok se dovršetak cijelog postupka očekuje do kraja ove godine, prenosi ruski portal The voice of Russia.

Volksbank International je dio grupe Österreichische Volksbanken (OeVAG) koja je 51 posto udjela u toj banci stavila na prodaju u prosincu prošle godina. Preostalih 49 posto imaju francuska banka Banque Populaire Caisse d'Espargne i njemački DZ Bank/WGZ Bank. Svaki drži po 24,5 postotni udio.

Sberbank će tako postati vlasnik banke koja posluje u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ukrajini, Hrvatskoj, a iz transakcije će biti izuzet rumunjski ogranak Volksbank Rumaenien. Naime, rumunjska je podružnica najveća u regiji, pa bi Sberbank preuzimanjem morala prema pravilima Europske unije, konsolidirati europsko poslovanje u Rumunjskoj, odnosno tamošnja bi središnja banka postala glavni supervizor.

Bančina podružnica u Hrvatskoj - Volksbank Hrvatska - s udjelom od 1,92% u ukupnoj aktivi bankarskog sektora Hrvatske nalazi se na devetom mjestu.

Volksbank International u istočnim europskim zemljama ima oko 550 poslovnica i više od 5.000 zaposlenih. Prodaja VBI-ja sastavni je dio preustroja OeVAG-a ali prihod neće biti uključen u najnoviji stres-test europskih banaka čiji će rezultat biti objavljen poslijepodne, budući da se uzimaju u obzir samo mjere dokapitalizacije poduzete do 30. travnja.

Inače, nešto više od 60 posto dionica Sberbanka je u vlasništvu središnje banke Rusije. Banka ima više od 240.000 zaposlenih u dvadesetak tisuća poslovnica.

U medijima se nagađalo kako je za kupnju zainteresirana i mađarska OTP banka, no zbog visoke faze pregovora između Sberbanka i Oesterreichische Volksbanken, kao i veličine ponude, izgledi za OTP bili su vrlo mali.

 

Izvor: bankamagazine.hr
Fotografija: ©AP

Objavljeno: 18.7.2011.
Pogleda: 1730
Tagovi: krediti, štednja, financijske institucije