Vodeći indeksi i dalje padaju – S&P 500 na najnižoj razini u sedam mjeseci

 

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale, pri čemu je S&P 500 indeks zaronio na najnižu razinu u sedam mjeseci, jer se ulagači klone rizičnijih ulaganja zbog širenja dužnike krize u Europi i sporog oporavka američkog tržišta rada. Analitičari ne očekuju stabilizaciju tržišta dok se ne pokaže kako će europske zemlje odgovoriti na financijske probleme jer se ulagači plaše da bi širenje dužničke krize moglo dovesti do financijske krize slične onoj iz 2008. godine.

Dow Jones indeks oslabio je 1,16 posto, na 9.816 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,35 posto, na 1.050 bodova, najnižu razinu od studenoga prošle godine. Nasdaq indeks pao je 2,04 posto, na 2.173 boda.

U ponedjeljak je nastavljen pad cijena dionica, nakon što su u petak vodeći indeksi potonuli više od 3 posto jer je ulagače razočarao podatak da je u svibnju u SAD-u otvoreno oko 430.000 novih radnih mjesta, dok se očekivalo više od 500.000.

- Razočaravajuće izvješće o zaposlenosti bilo je u petak kao udarac u želudac. Potpuno je obeshrabrilo ulagače. Morao bi se prekinuti taj trend pada cijena dionica da bi se ulagači ponovno ohrabrili i vratili na tržište, – kaže Bruce Bittles, strateg u tvrtki Robert W. Baird & Co.

Sve oči uprte u europske zemlje

Analitičari ne očekuju stabilizaciju tržišta dok se ne pokaže kako će europske zemlje odgovoriti na financijske probleme jer se ulagači plaše da bi širenje dužničke krize moglo dovesti do financijske krize slične onoj iz 2008. godine.

A smanjenje državne potrošnje u Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj, Mađarskoj i brojnim drugim zemljama moglo bi dovesti do usporavanja ionako anemičnog rasta europskih gospodarstava, što bi negativno utjecalo i na američko.

Među najvećim su gubitnicama jučer bile tehnološke dionice, koje su vrlo osjetljive na ekonomske cikluse.

više na www.profitiraj.hr

Objavljeno: 8.6.2010.
Pogleda: 1635
Tagovi: financijske institucije, devizno tržište