15 ožu 2016
Financijske institucije

Banka je tako u posljednja tri mjeseca prošle godine ostvarila neto dobit od 72,6 milijardi rubalja (922,3 milijuna eura), što je 48,2 posto više nego što su ostvarili u istom razdoblju godine ranije.

Vodeća ruska banka Sberbank izvijestila je u utorak da joj je neto dobit u četvrtom tromjesečju gotovo udvostručena, uz snažan rast prihoda i nastavljen pojačan priljev depozita i umjeren oporavak kreditiranja u uvjetima krize u ruskom gospodarstvu.

Banka je tako u posljednja tri mjeseca prošle godine ostvarila neto dobit od 72,6 milijardi rubalja (922,3 milijuna eura), što je 48,2 posto više nego što su ostvarili u istom razdoblju godine ranije.

Ukupni su im prihodi povećani 19,3 posto, na 418,6 milijardi rubalja. Gotovo isti su postotni rast zabilježili neto prihodi od naknada i provizija, koji su iznosili 95,6 milijardi rubalja a podupro ih je u prvom redu snažan rezultat u poslovanju s gotovinskim i namirbenim transakcijama.

Značajno su - za 8,2 posto - povećani i neto prihodi od kamata, na 297,2 milijarde rubalja, što u banci pripisuju umjerenom oporavku korporativnog i hipotekarnog kreditiranja. Porasle su u rezervacije za nenaplative kredite, za 6,3 posto, na 112,7 milijardi rubalja.

Sberbank je kao banka s dugom tradicijom ponovo zabilježio snažan priljev depozita, budući da joj građani i kompanije povjeravaju depozite u uvjetima krize u ruskom gospodarstvu. Tako su depoziti kompanija porasli 10,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje a oni građana za 4,9 posto.

U cijeloj prošloj godini bančina je neto dobit smanjena 23,2 posto, na 222,9 milijardi rubalja. Pritom su im rezervacije za nenaplative kredite poskočile 31,5 posto, na 475,6 milijardi rubalja.

Neto prihodi od kamata smanjeni su 3,1 posto, na 988 milijardi rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su pak 23,1 posto, na 319 milijardi rubalja.

"U 2015. godini suočili smo se teškim makroekonomskim prilikama ali smo uspjeli osigurati dvoznamenkasti povrat na kapital zahvaljujući oporavku neto prihoda od kamata, snažnim prihodima od naknada i provizija i snažnoj troškovnoj disciplini", ističe predsjednik upravnog odbora Herman Gref.

Povrat na kapital, mjera profitabilnosti poslovanja, poskočio je u prošloj godini na 10,2 posto, čime je uvećan za 4,6 postotnih bodova u odnosu na godinu ranije, pokazuje bančino izvješće.

Sberbank spada u skupinu velikih ruskih državnih banaka koje su se našle pod udarom zapadnih sankcija zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi, pa im je ograničen pristup međunarodnim tržištima kapitala.

 

Izvor: www.poslovni.hr