Vlada odbila 103 mil. eura Erste banke i odustala od prodaje HPB-a

 

Jesu li na OTP i Erste utjecali “spinovi” Slavena Čolaka o blokiranim nekretninama?

Kad se već činilo izglednim da će pasti odluka o novom vlasniku HPB-a i do kraja godine provesti se privatizacija barem jedne financijske institucije od dviju koje su na dnevnom redu, odjeknula je vijest da privatizacije uopće neće biti. Mađarski OTP nije ni predao svoju obvezujuću ponudu, dok je Erste banka cijenu spustila za 203 kune po dionici. Umjesto 130 milijuna eura, koliko su davali u neobvezujućoj ponudi, sad su ponudili 103 milijuna, 27 milijuna eura manje. Čak je i to uvjetovano jer bi se ponuda pretvorila u neobvezujuću porastu li rezervacije za loše kredite više od 300 milijuna kuna. Vlada to rezolutno odbija.
– Cijena i uvjeti ponude nisu dobri, Vlada Republike Hrvatske odlučila je da ne želi prodavati HPB u bescjenje. Stoga smo odlučili nastaviti razvoj HPB-a bez strateškog partnera – neslužbeni je stav Vlade koja je do jučer tvrdila da za banku druga opcija osim prodaje ne postoji.
Linić dao težinu Čolaku

Odluku o odustajanju od privatizacije, koju je jučer donio uži kabinet, obznanit će na današnjoj sjednici Vlade.
Osim što je prodaja HPB-a i Croatia osiguranja pod Damoklovim mačem proračunske rupe već po definiciji loša pretpostavka za dobru cijenu, cijena nije jedini element koji je u priči “zaštekao”. Na razvoj situacije jamačno je utjecao i “spin” dužnika banke i optuženika u aferi Bankomat Slavena Čolaka čiji je odvjetnik iznosio tvrdnje o blokadi nekretnina banke. I dok je uprava HPB-a odvraćala da je posrijedi “obijesno parničenje”, ministar financija Slavko Linić svojim je izjavama davao težinu tvrdnjama “prirodnog neprijatelja” banke, spuštajući cijenu.

Dragocjene informacije

Je li OTP odustao zbog toga ili pak zbog sumnje u pošten natječaj, nije poznato jer tijek privatizacije ne mogu komentirati. No Erste je Čolaka zasigurno iskoristila kao element spuštanja cijene. Blef nije upalio, a javnosti ostaju sumnje ima li u tom dimu vatre i kako će se cijela situacija odraziti na poslovanje HPB-a.

– Imovina banke nije blokirana, riječ je o petom pokušaju dužnika Slavena Čolaka koji pokreće postupke “za naknadu štete“ te pokušava ishoditi privremenu mjeru zabrane otuđenja nekretnine. HPB očekuje odbijanje i ovog prijedloga i općenito odbijanje tužbi “za naknadu štete“ te će i dalje ustrajati u naplati svojih potraživanja – poručuje uprava HPB-a napominjući da je Nadzorni odbor za 2014. predvidio nastavak rasta u svim segmentima poslovanja. A sad o njihovim planovima ne baš beskorisne informacije imaju i OTP i Erste.

Izvor: Večernji list

Objavljeno: 13.12.2013.
Pogleda: 3018
Tagovi: financijske institucije