Vlada bankama: Rate u 'švicarcima' fiksirajte po tečaju od 5,8 kuna

 

Premijerka je najavila i da će Vlada na idućoj sjednici predložiti izmjene zakona kojima bi se kamatne stope mogle smanjivati i ispod 4 posto (!?). Kako Sabor trenutačno ne zasjeda, Vlada će donijeti uredbu sa zakonskom snagom

Vlada će od banaka tražiti da se rata stambenih kredita u švicarskim francima fiksira po tečaju od 5,8 kuna ili manje, i to je minimum ispod kojeg nećemo ići, kazala je u srijedu premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade, osvrnuvši se na pregovore koje Vladini predstavnici vode s čelnicima banaka kako bi se smanjio teret građanima s kreditima u francima. Premijerka je najavila i da će Vlada na idućoj sjednici predložiti izmjene zakona kojima bi se kamatne stope mogle smanjivati i ispod 4 posto, odnosno budući da Sabor trenutačno ne zasjeda Vlada će donijeti uredbu za zakonskom snagom. Podsjetila je da je Vlada već ranije s bankama potpisala memorandum o stambenim kreditima u francima te da se razgovaralo i s predstavnicima Hrvatske javnobilježničke komore, ali da dogovoreno nije dovoljno.

»Naš cilj je kroz mjeru usmjerenu na tečaj kamatne stope približiti iznos rate visini koju je imala prije ovog izvanrednog i neočekivanog povećanja, odnosno visini rate u trenutku uzimanju stambenog kredita. Nećemo odstupiti od toga i nadam se da će vrlo brzo u tom smislu biti potpisan novi memorandum i da će svi tome pristupiti, a ako bude onih koji neće, imamo i druge instrumente koje smo pripremili«, kazala je Kosor.  Vlada će od banaka tražiti i da se razlika anuiteta između stvarnog plaćanja i plaćanja po fiksnom tečaju evidentira kao odgođeno beskamatno potraživanje do deset godina, a u tom roku moguće je očekivati smanjenje tečaja koje će poništiti ove tečajne razlike i smanjiti kamatne stope na razinu koja je bila kad su krediti odobravani.  »Svi poslovi koje još moramo uskladiti s bankama usuglasit će se, vjerujem, idućih dana i mi ćemo potpisati novi dokument, ali važno je, i to naslućujemo iz razgovora, da će se sve ovo odnositi već na sljedeću ratu građanima i da će banke same pozivati svoje klijente na dogovore u skladu s ovakvim okvirom koji smo mi postavili. Pregovori će se nastaviti, ovaj zahtjev je minimum ispod kojeg Vlada neće ići i vjerujem da će se uz ovaj okvir predložiti i nešto povoljnije i da ćemo vrlo brzo zatvoriti priču«, rekla je premijerka.

Kako bi se ovakav model mogao primijeniti već na iduću ratu kredita, memorandum s bankama trebao bi se potpisati nakon 15. kolovoza. Izvijestivši o razgovorima, ministrica financija Martina Dalić istaknula je da će »najmanje dio« banaka odobriti ovakav prijedlog. »S obzirom na reakciju banaka, ovo će biti provedeno u djelo i neće ostati tek na razini zahtjeva Vlade kao što je bilo nekih drugih prijedloga, zamolbi usmjerenih prema bankama. Razlog je jednostavan - ova kretanja tečaja franka mogu se usporediti s učinkom neočekivane elementarne nepogode i Vlada je morala reagirati i ukazati bankama na ovaj problem«, dodala je Dalić. Pojasnila je da Vlada svojim prijedlogom ne zadire u funkcioniranje tržišnog mehanizma i financijskog sustava. »Temeljno obrazloženje na pitanje zašto su banke odobravale kredite u francima je da je to bio zahtjev tržišta i element konkurentske borbe. U ovom trenutku zahtjev tržišta i okolnosti su takve da banke moraju po istoj logici na to odgovoriti i stoga smo ih na to i podsjetili. Hrvatska javnobilježnička komora je pozitivno odgovorila i pozivam je da iskoristi nadolazeće tjedne i razmotri kako će poduprijeti ovo rješenje«, zaključila je ministrica.

Premijerka je uputila poziv i Hrvatskoj narodnoj banci da se uključi u rješavanje problema kredita u francima. »Ako su građani u teškoćama ne svojom krivnjom, nego stjecajem okolnosti svi moramo prionuti poslu. Uvjerena sam da će banke ne samo prionuti, nego možda predložiti i još neki dodatni model, jer od sredine 2009. tražili smo od svih da ravnomjerno snose teret krize, pa i od banaka. Kao što vidimo, banke dobro posluju, nemaju problema i sad je zaista trenutak da teret krize ravnomjerno koliko je god moguće rasporedimo i nosimo. Građani su zadnji koji bi na svojim leđima morali vući apsolutno sve. Ponavljam, Vlada od ovog neće odstupiti, ovo je minimum i ovaj prijedlog može se samo poboljšavati«, zaključila je Kosor.

Izvor: Vjesnik.hr

Objavljeno: 3.8.2011.
Pogleda: 1615
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije