Visoka likvidnost u sustavu

 

U tjednu pred nama analitičari RBA očekuju i dalje visoku likvidnost te mogućnost daljnje blage korekcije kamatnih stopa 

Na tržištu novca likvidnost se popela blizu 4 milijarde kuna. Nadalje, prekonoćni depoziti banaka kod HNB-a premašili su razinu od dvije milijarde kuna te će se u narednim danima vjerojatno dalje povećavati. Očekivani izostanak aukcije trezorskih zapisa samo je pridonio gomilanju likvidnosti, piše u analizi Raiffeisen banke. Posljedično, kamatne stope na tržištu novca približili su se minimalnim razinama.

U tjednu pred nama analitičari RBA očekuju i dalje visoku likvidnost te mogućnost daljnje blage korekcije kamatnih stopa. Uz skromno dospijeće trezorskih zapisa (189 milijuna kuna i 10,2 milijuna eura) aukcija Ministarstva financija u prošlom se tjednu očekivano nije održala. Dospijeće trezorskih zapisa u tjednu pred nama gotovo je zanemarivo pa ne očekuju aukciju. U razdoblju pred nama veća dospijeća trezoraca na rasporedu su zadnji utorak u listopadu i na kraju studenog.

Na domaćem deviznom tržištu tjedan je započeo mirno na razinama oko 7,50 dolara za euro. Ipak, u nastavku tjedna ojačali su deprecijacijski pritisci na kunu pa se krajem tjedna tečaj EUR/HRK približio razini od 7,55 kuna za euro. Potražnja za devizama bila je prisutna od strane korporativnog sektora i nerezidenata.

Razina od 7,55 kuna za euro trenutno izgleda kao solidna točka otpora, a očekujemo da će tako ostati i u sljedećem tjednu uz raspon trgovanja od 7,52 do 7,56 kuna za euro. Međutim, budući da fundamentalne osnove za jačanje kune u odnosu na euro nema kako se kraj godine približava, izgledno je daljnje slabljenje domaće valute u odnosu na euro.

Prema očekivanjima analitičara RBA pogoršanje vanjskotrgovinske bilance, proces razduživanja i visoka averzija prema riziku podržavaju nastavak trenda laganog rasta EUR/HRK. Odstupanje od navedenog trenda, ali i uobičajenih sezonskih kretanja tečaja EUR/HRK stoga će u prvom redu ovisiti o priljevu kapitala iz inozemstva i to kroz zaduživanje javnih poduzeća i države.

banka.hr

Objavljeno: 22.10.2012.
Pogleda: 876
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije