Visa i Mastercard: Niže naknade turistima za plaćanja karticama izdanima izvan EU

 

Europska unija prihvatila je prijedlog kartičarskih kuća Vise i Mastercarda o nižim naknadama koje bi zaračunavali turistima za plaćanja debitnim i kreditnim karticama izdavatelja izvan EU-a. Međubankovne naknade za plaćanja debitnim i kreditnim karticama godinama su pod povećalom Bruxellesa koji tvrdi da u konačnici rezultiraju višim cijenama za klijente.

Razlog je taj što teret te naknade, izdašnog izvora prihoda za banke, u konačnici pada na leđa trgovaca. Kako bi ishodili zaključenje europske istrage i izbjegli kazne za kršenje propisa o tržišnom natjecanju, Visa, najveći svjetski operator mreže plaćanja platnim karticama, i njezin konkurent Mastercard predložili su 0,2 posto naknade za plaćanja u trgovinama debitnim karticama izdavatelja izvan EU-a, objavila je EK krajem prošle godine.

Naknade za plaćanja kreditnim karticama trebale bi po prijedlogu Vise i Mastercarda iznositi 0,3 posto. Bruxelles je danas formalno prihvatio taj prijedlog, ističući da će se time naknade u prosjeku smanjiti za 40 posto.

"To će zajedno s našom odlukom iz siječnja 2019. godine o Mastercardovim uslugama prekograničnih kartičnih plaćanja dovesti do nižih cijena u poslovanju europskih malotrgovaca i u konačnici biti na korist svih potrošača", izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, prema priopćenju.

Time će visina Mastercardovih i Visinih naknada biti izjednačena s onima koje se naplaćuju za kartična plaćanja izdavatelja iz Europske unije i također su bile predmet dugotrajne istrage Bruxellesa nakon što su se na njih požalili iz poslovnog udruženja EuroCommerce, podsjeća Reuters.

 

 

Izvor: www.novac.jutarnji.hr, 29.4.2019.

Objavljeno: 30.4.2019.
Pogleda: 982
Tagovi: financijske institucije