Veneto banka postaje dio Intesa Sanpaolo grupe

 

Nakon što je talijanska grupacija Intesa Sanpaolo SpA, u čijem je vlasništvu Privredna banka Zagreb (PBZ), stekla određenu imovinu i obveze talijanske banke Veneto Banca SpA, i Veneto banka Hrvatska postala je dio grupacije Intese Sanpaolo, izvijestili su u četvrtak iz te grupacije.


"Stjecanjem koje podliježe ishođenju odgovarajućih odobrenja povećava se prisutnost Intese Sanpaolo na strateškom hrvatskom tržištu, uz trenutni pozitivan učinak na sigurnost i pristup kreditima klijenata u Hrvatskoj", stoji u priopćenju Intese Sanpaolo, u kojem se navodi i da je to jedna od najvećih bankarskih grupa u Europi, s 19 milijuna klijenata i 5 tisuća poslovnica u 40 zemalja svijeta.

Nakon ove akvizicije, Intesa Sanpaolo djeluje u Hrvatskoj s dvije jedinice - Privrednom bankom Zagreb, koja ima 195 poslovnica diljem Hrvatske, te Veneto bankom, s mrežom od osam poslovnica.

U priopćenju se prenose i riječi predsjednika Uprave PBZ-a Bože Prke da je "siguran da će ova akvizicija pomoći u daljnjem razvoju već dobrih poslovnih odnosa između Italije i Hrvatske".

Prema posljednjim dostupnim podacima, nerevidiranim podacima za prvo tromjesečje ove godine koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB), PBZ je među 26 hrvatskih banaka po vrijednosti imovine zauzela drugo, a Veneto banka 21. mjesto.

 Naime, imovina PBZ-a je na kraju ožujka ove godine iznosila gotovo 71 milijardu kuna, što čini 18,3 postotni udio u ukupnoj imovini hrvatskog bankarskog tržišta. Imovine Veneto banke istodobno je iznosila 1,3 milijarde kuna ili 0,34 posto ukupne imovine hrvatskih banaka. U odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal imovina PBZ-a smanjena je za oko 2 posto, a Veneto banke za 11,37 posto.

Podaci središnje banke pokazuju i da je PBZ u prvom kvartalu ostvarila više od 332,8 milijuna kuna bruto dobiti iz poslovanja, dok je Veneto banka prvo tromjesečje završila s gubitkom prije oporezivanja višim od 5 milijuna kuna.

 

 

 

Izvor: www.seebiz.eu, 29.06.2017.

Objavljeno: 29.6.2017.
Pogleda: 1914
Tagovi: financijske institucije