26 sij 2016
Financijske institucije, Krediti

Prema podacima banaka, na konverziju švicaraca pristalo je između 93 i 96 posto dužnika. Na današnji dan razlika između srednjeg tečaja HNB-a od 6,98 kn i dosadašnjeg fiksnog iznosi 9,2 posto.

 

Primjena fiksnog tečaja od 6,39 kn za švicarski franak istekla je danas i približno tri tisuće dužnika koji su odlučili nekonvertirati kredit, nego ostati u toj valuti, sljedeću će ratu plaćati po tržišnom tečaju, piše Večernji list.

Na današnji dan razlika između srednjeg tečaja HNB-a od 6,98 kn i dosadašnjeg fiksnog iznosi 9,2%, što znači da će im i rate, ne bude li većih oscilacija, biti toliko veće.

Što se tiče dužnika koji su prihvatili konverziju, a ona još nije provedena, većina banaka za njih je produžila primjenu tečaja od 6,39 kn. Jedino će Zagrebačka banka, koja ima oko četvrtinu tržišnog udjela u stambenim kreditima, prijeći na tržišni tečaj za sve.

No, kako Večernji list doznaje, i Zaba kani do sredine veljače provesti sve konverzije tako da bi eventualnu razliku mogli imati samo klijenti kojima je dospijeće plaćanja u prvoj polovici mjeseca. Ipak, klijentima koji su ih još jučer nazivali pitajući koliku ratu uplatiti, u poslovnicama nisu znali odgovoriti, piše list.

Konverzija je zapravo uspjela, jer je, prema podacima banaka, na nju pristalo između 93 i 96% dužnika, a taj bi udio mogao i porasti jer neke banke još šalju ispravljene izračune i čekaju povratnu informaciju.

Bilo je najava iz Mosta da bi se preispitivao zakon koji definira konverziju, no što vrijeme više odmiče, to postaje bespredmetno, ističe Večernji  i pojašnjava da su dužnici dobili nove izračune, a nejasne najave samo unose zbrku.  O odnosu države i banaka odlučivat će se na Ustavnom sudu i ta odluka ne može utjecati na prava i obveze dužnika.

Provođenje konverzije se ubrzava, posebno u bankama koje nisu morale mijenjati izračune; u Zabi ju je prihvatilo 93% klijenata, a onima za koje je još nisu proveli, preplaćena razlika nastala primjenom fiksnog tečaja vratit će se na prvom anuitetu nakon konverzije. Hypo, RBA, Sberbank i Erste nastavljaju primjenu fiksnog tečaja do 1. travnja, a rok za prihvat konverzije Hypo je produljio do 31. svibnja, objavio je Večernji list.

 

Izvor: www.banka.hr