Uzlet vodećih indeksa – jačanje američkog gospodarstva i rast eura

 

U utorak su na Wall Streetu cijene dionica skočile više od 2 posto, zahvaljujući novim pokazateljima jačanja američkog gospodarstva i usponu eura nakon naznaka da se situacija u financijski oslabljenim članicama eurozone stabilizira. Među najvećim dobitnicima bio je jučer industrijski sektor, što se zahvaljuje podatku njujorške podružnice središnje banke Feda da je u lipnju industrijska aktivnost u toj regiji porasla 11. mjesec zaredom.

Dow Jones indeks ojačao je 2,10 posto, na 10.404 boda, dok je S&P 500 skočio 2,35 posto, na 1.115 bodova, a Nasdaq indeks 2,76 posto, na 2.305 bodova.

Industrijski sektor među najvećim dobitnicima

Među najvećim dobitnicima bio je jučer industrijski sektor, što se zahvaljuje podatku njujorške podružnice središnje banke Feda da je u lipnju industrijska aktivnost u toj regiji porasla 11. mjesec zaredom.

Boeing je, pak, poručio da povećava proizvodnju jer su porasle narudžbe, zbog čega je cijena dionice tog proizvođača zrakoplova skočila više od 4 posto.

Rasle i dionice multinacionalnih kompanija

Osjetno su porasle i dionice multinacionalnih kompanija, koje ovise o rastu svjetskog gospodarstva, jer se ulagači nadaju da dužnička kriza u Europi neće značajnije naštetiti oporavku.

Pritom su ulagače ohrabrile uspješne aukcije obveznica Španjolske, Belgije i Irske, što je ublažilo strahovanja da će dužnička kriza smanjiti interes za europske obveznice.

Euro iznad 1,23 dolara

To je izazvalo rast tečaja eura, koji se jučer, po prvi puta od 3. lipnja, probio iznad granice od 1,23 dolara, dok je još prije tjedan dana vrijedio samo 1,1876 dolara, najmanje u više od četiri godine.

Jačanje eura prema dolaru izazvalo je, pak, rast cijena sirovina, pa se terminska cijena nafte jučer probila iznad 77 dolara po barelu.

više na profitiraj.hr

Objavljeno: 16.6.2010.
Pogleda: 1627
Tagovi: financijske institucije, devizno tržište, makroekonomija