Uvodi se i mogućnost ubrzane mirovine iz trećeg stupa

 

U trećem stupu štedi oko 264 tisuća ljudi, a ukupna imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova u travnju bila je 3,6 milijardi kuna

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo uvelo je dva nova programa privremene mirovine iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja. Naime, oni koji štede za svoju mirovinu i u trećem stupu mogli su do sada ugovoriti isplatu tog dijela mirovine na 5 do 15 godina ili ugovoriti doživotnu mirovinu.

Novim programom moguće je ugovoriti mirovinu i na rok od 10 do 20 godina ili pak imati ubrzanu privremenu starosnu mirovinu na rok od 5 godina. U svakoj od tih opcija moguće je povući 30 posto ušteđenog iznosa u jednokratnoj isplati. Kod ubrzane privremene mirovine u prve dvije godine isplati se 80 posto sadašnje vrijednosti ukupnih isplata mirovina, a ostatak u jednakim anuitetima preostale tri godine do kraja ugovorenoga razdoblja. Taj je program namijenjen onima koji žele što prije raspolagati svojom ušteđevinom. Unatoč tome što država i dalje subvencionira dobrovoljnu mirovinsku štednju, imovina trećeg stupa iznosi samo 3,6 milijardi kuna.

 Državni poticaji iznose 15 posto godišnje, ali na uplate do 5000 kuna. Popularnost dobrovoljne mirovinske štednje raste pa su u nizu fondova u travnju zabilježena 265.062 člana koja štede u trećem stupu, što je za oko 20 tisuća ljudi više nego u istom mjesecu 2016. 

Prema izračunima na temelju prosječnih prinosa od osnutka dobrovoljnih fondova uz ulaganje od 200 kuna mjesečno tijekom 20 godina uplati se 48 tisuća kuna, dobije se 7200 kuna poticaja od države, a ukupno na računu prikupi 101 tisuća kuna, pa mirovina iz tog dijela može iznositi oko 1180 kuna mjesečno, ako je riječ o doživotnoj mirovini. Nakon 50. godine svaki član ima pravo na isplatu 30 posto ušteđevine.

 

 

 

 

Izvor: www.vecernji.hr, 14. lipnja 2017.

Objavljeno: 16.6.2017.
Pogleda: 2541
Tagovi: financijske institucije, osiguranje