Ustavni sud o švicarcima: Konverzija ide

 

USTAVNI sud danas se očitovao o nekoliko afera i slučajeva od velikih interesa hrvatske javnosti, među kojima je osobito mjesto zauzela situacija s konverzijom kredita u švicarcima. Novinarima je na pitanja odgovarala i predjesnica Ustavnog suda Jasna Omejec.

 

Tijek konferencije:

11:25 Omejec je odgovorila i na pitanje o tome je li bilo utjecaja na Sud u slučaju švicaraca.

"Kategorički odgovaram ne. Već sam u priopćenju istaknula da se oko tog slučaja pletu silne mreže laži koji stvaraju konfuziju u javnosti. Na taj način ne mođemo funkcionirati. 

Dat ću jedan primjer. Kada nositelj izvršne vlasti pred senatom sveučilišta govori kako sveučilište "nije ustavna kategorija, nisam ga pronašao u Ustavu" kako bez njega ne možemo, ali bez Ustavnog suda možemo onda se jasno pokazuju 2 stvari. U javnom prostoru se olako daju kvalifikacije nebitno jesu li točne. Svi znamo da je sveučilište ustavna kategorija kojemu je posvećen cijeli jedan članak Ustava i da je Ustavni sud donio niz odluka o sveučilištu.

Drugo, pokazuju projiciranu sliku što bi se trebalo događati sa Ustavnim sudom, a to je da ne treba. Moja posljednja poruka sa ove konferencije glasi: Čuvajmo demokratske institucije ove zemlje kao zjenicu svoga oka. Destrukcija nikad nije bila sretan izbor kad je u pitanju naša država
pitanje je li bilo utjecaja na Ustavni sud odnosi se na franke", zaključila je Omejec.

11:20 Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec kazala je u četvrtak na konferenciji za novinare da je najviše sudsko tijelo zaprimilo prijedloge za ocjenu ustavnosti tih zakona od strane osam poslovnih banaka i četvero fizičkih osoba. 

"Svi predlagatelji su uz prijedloge za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu podnijeli i prijedloge kojima traže da se privremeno do donošenja konačne odluke suda obustavi izvšenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzmaju na temelju osporenih zakona", kazala je Omejec.

"Sud obustavlja izvršenje svih akata i radnji koje se poduzimaju na osnovu tih spornih akata i zakona. To je ustavni sud učinio iznimno zbog važnosti trenutka i zbog važnosti predmeta za velik broj naših građana ali i za same podnositelje da znaju na čemu su. Ustavni sud je ocijenio da te prijedloge za izricanje privremene mjere neće prihvatiti. Oba osporena zakona i dalje su u primjeni i dalje obvezuju svoje adresare", kazala je Omejec, objašnjavajući kako na snazi ostaju zakoni o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju.

11:10 "Sabor nije konstituiran, Vlada obavlja samo tehničke poslove. Ništa ne smije biti na putu Ustavnom sudu da neometano obavlja svoju ulogu. Stoga do konstituiranja Sabora i Vlade o ovim dvama slučajevima ja se neću izjašnjavati u svojstu predsjednice ustavnog suda. Ni Ustavni sud neće na ta pitanja odgovarati do tog vremena", komentirala je Omejec i aferu oko plagiranja.

11:05 "Moj propust je što nisam označila dijelove koje sam preuzela od kolege Antića. Zbog tog propusta žalim, Antiću sam se odmah ispričala", kazala je zamjenica predsjednice Ustavnog suda Snježana Bagić, koju su protekli tjedan po medijima optuživali da je plagirala znanstveni rad. Bagić je opovrgnula da je riječ o znanstvenom radu ili njenoj doktorskoj dizertaciji. 

Izvor: Index.hr

Objavljeno: 12.11.2015.
Pogleda: 4180
Tagovi: