Uspješno završena dokapitalizacija HPB-a

 

Uspješno je završena dokapitalizacija u vrijednosti od 550 milijuna kuna čime je HPB-u omogućen stabilan nastavak poslovanja.

Kao što je bilo i najavljeno, država je uplatila 245 milijuna kunanovih dionica u Hrvatsku poštansku banku čime je i završio drugi krug privatizacije te domaće banke.

Prošli tjedan, u prvom krugu dokapitalizacije, sudjelovali su privatni ulagači s uplatom od 305,9 milijuna kuna. Tako je u ponedjeljak uspješno završena dokapitalizacija u vrijednosti od 550 milijuna kuna i HPB-u omogućen stabilan nastavak poslovanja. Država je odlučila pomoći banci i osigurati novac u proračunu jer, kako je svojedobno rekao čelnik DUUDI-ja Mladen Pejnović, “širi je interes da se banka spasi”. Gubitak je trebalo pokriti jer bi inače toj banci prijetio stečaj.

Prema uvjetima Europske komisije država nije smjela samostalno spašavati banku, nego su sa 30 posto kapitala morali sudjelovati i privatni investitori. A privatni su ulagači u konačnici uplatili više od 50 posto potrebnog iznosa. Među njima su u povećanju kapitala sudjelovali obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, investicijski fondovi, FGS Prosperus, osiguravajuća društva, među kojima Croatia osiguranje, Agram, Generali i Euroherc, a u povećanje kapitala uključile su se i kompanije među kojima navodno i Agrokor.

 

Izvor: www.vecernji.hr

Objavljeno: 1.10.2015.
Pogleda: 4544
Tagovi: financijske institucije