Uspješna prodaja stanova: Bačić traži još 9 milijuna kuna za subvencije

 

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila izvješće o provedbi Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita. U dva i pol mjeseca prodan je 941 stan uz potporu države, a ministar graditeljstva Branko Bačić danas je zatražio dodatnih devet milijuna kuna potpore.

Novi stanovi se bolje prodaju uz subvencije

Branko Bačić je rekao da je do danas zaprimljeno ukupno 1012 zahtjeva građana za državnom subvencijom pri kupovini novog stana, a odobren je 941 zahtjev u vrijednosti 16 milijuna kuna. 'U posljednjih pet dana u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama zaprimljeno je 120 zahtjeva za subvencije, a u prosjeku dnevno stiže 20 zahtjeva', izjavio je Bačić.

Pozitivni učinci subvencioniranja po Bačiću su optimizam i povećan interes za rješavanje stambenog pitanja. Kaže da je kroz subvencije u posljednja dva i pol mjeseca prodano čak 40 posto od svih prodanih stanova prošle godine, a najzainteresiraniji za ovaj model su mladi: 'Ovaj model je jednostavan i kupcu brzo omogućava ishodovanje kredita. Nekoliko dana traje odobravanje subvencija u Agenciji. Osigurani su i najpovoljniji uvjeti jer je prosječna kamatna stopa, umjesto 6,7 posto od prošle godine, u prosjeku 4,68 posto, a najniža je 4,44 posto.'  'Za potporu kupovine stanova u novogradnji izdvojili smo 19 milijuna, a ja predlažem da Vlada osigura još devet milijuna kuna kako bismo mogli u cijelosti, ili u najvećoj mogućoj mjeri, realizirati i zahtjeve koji će još stići do kraja godine', rekao je Bačić.  Premijerka mu je na to odgovorila: 'Prihvaćamo prijedlog o dodatnim sredstvima, a to je moguće samo dodatnom racionalizacijom i uštedama, na što pozivam sve.' 

 

Izvor: tportal.hr

Objavljeno: 15.7.2011.
Pogleda: 2393
Tagovi: krediti, štednja, financijske institucije