Uspješna dokapitalizacija HPB-a - prikupljeno 550 mil. kuna

 

Privatni ulagači u prvom krugu uplatili su 305,9 milijuna kuna, gotovo dvostruko više od minimuma potrebnog da bi se ispunili uvjetui EU, a država je u drugom krugu uplatila 244,1 milijun kuna .

Hrvatska poštanska banka prikupila 550 milijuna kuna za dokapitalizaciju, pri čemu su veći dio uplatili privatni ulagači.

Provedbom dokapitalizacije Hrvatska poštanska banka premašuje od HNB-a traženih 14 posto adekvatnosti kapitala.

Temeljni kapital Banke povećat će se izdavanjem 916.666 novih redovnih dionica koje glase na ime, svaka u nominalnom iznosu od 600 kuna. Tako će temeljni kapital Banke biti povećan sa  664,77 milijuna kuna na 1,2 milijarde kuna.

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić na konferenciji za novinare u utorak naglasio je da su paralelno s procesom dokapitalizacije, kojim je adekvatnost kapitala premašila od HNB-a traženih 14 posto, postignuta još četiri važna cilja.

"Uz proces dokapitalizacije i ishođenje odobrenja Europske komisije, u banci je provedena reorganizacija poslovanja, povećani su tržišni udjeli u kreditima i depozitima građana te ostvarena rekordna polugodišnja dobit", rekao je Vuić.

Dodao je da posebnu vrijednost tom uspjehu daje činjenica da je odobrenje za poslovni plan od Europske komisije, uz HPB, dobilo tek nekoliko banaka od njih nekoliko stotina koje su ga zatražile.

U prvom krugu dokapitalizacije, koji je trajao od 17. do 21. rujna, sudjelovalo je 18 privatnih ulagača koji su uplatili 305,9 milijuna kuna, a u drugom krugu, koji je trajao od 25. do 28 rujna, država je uplatila 244,1 milijun kuna.

To kumulativno iznosi gotovo 550 milijuna kuna, od čega su 55,6 posto upisali i uplatili privatni investitori, čime su kriteriji za uspješnost izdanja ispunjeni. Gotovo dvostruko je premašen iznos od 165 milijuna kuna koji je Europska komisija zahtijevala od banke kako bi se dokapitalizacija smatrala tržišnom.

Minimum od 165 milijuna kuna ispunila su četiri obvezna mirovinska fonda (AZ, Erste plavi, PBZ Croatia osiguranje, Raiffeisen) a preostale dionice upisali su dobrovoljni mirovinski fondovi (Allian ZB, Erste plavi), osiguravajuće kuće (Croatia osiguranje, Euroherc, Jadransko osiguranje, Agram Life, Generali), investicijski fondovi (ZB Invest, Prosperus, Agram), Ivica Todorić (putem tvrtke Agrokor projekti) i privatni investitor Nenad Bakić.

"Privatni kapital koji je uplatilo 18 privatnih investitora, najznačajnijih kompanija, financijskih institucija, pravnih i fizičkih osoba u Hrvatskoj pokazatelj su snage i vrijednosti naše banke i povjerenja u naš Poslovni plan. Ovom uspjehu posebnu vrijednost daje činjenica da je odobrenje za MEO poslovni plan od strane EK dobilo tek nekoliko banaka od nekoliko stotina koje su ga zatražile. Dobar dio stručne javnosti smatrao je da HPB takvo odobrenje ne može dobiti.
Zahvaljujem privatnim investitorima na povjerenju, predstavnicima vlasnika iz Ministarstva financija i DUUDI-ja na suradnji, vanjskim suradnicima i agentu izdanja na odlično obavljenom poslu, kolegama iz Banke na paralelnom ostvarivanju odličnog poslovnog rezultata i najviše našim klijentima koji su tijekom cijelog ovog procesa bili uz nas", naglasio je Vuić.

Nove dionice upisane su i uplaćene po cijeni od 600 kuna za dionicu, a ona predstavlja donju granicu postavljenog raspona.

Nakon provedene dokapitalizacije u vlasničkoj strukturi novi privatni dioničari drže udjel od 25,2 posto, država putem DUUDI-ja i HZMO-a ima 51,2 posto, a ostatak je u vlasništvu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (9 posto), Fonda NEK (2,3 posto), Croatia Airlinesa (0,1 posto) i malih dioničara (0,3 posto).

Nakon upisa smanjenja i povećanja temeljnog kapitala u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu, temeljni kapital HPB-a će iznositi 1,21 milijarde kuna i bit će podijeljen na 2.024.625 redovnih dionica koje glase na ime, svaka u nominalnom iznosu od 600 kuna.

Agent izdanja za provedbu javne ponude novih redovnih dionica Hrvatske poštanske banke je Privredna banka Zagreb, a HPB će izraditi prospekt za potrebe uvrštenja svih dionica Banke u Službeno tržište Zagrebačke burze.

 

Izvor: www.banka.hr

Objavljeno: 29.9.2015.
Pogleda: 4430
Tagovi: financijske institucije