Uskoro s radom počinje najveća Islamska investicijska banka

 

Direktor bankarske grupacije Al Baraka već nekoliko godina promovira formiranje najveće svjetske banke koja zadovoljava šerijatske zakone.

Islamska investicijska banka počet će raditi najkasnije za godinu dana. Rad na formiranju Islamske investicijske megabanke "dobro napreduje" i ona će vjerojatno biti pokrenuta u sljedećih šest do 12 mjeseci, izjavio je za Reuters direktor savjetodavne grupacije u tom projektu šeik Saleh Abdula Kamel.

Formiranje najveće svjetske banke, koja zadovoljava šerijatske zakone, je u pripremi već nekoliko godina i promovira je direktor bankarske grupacije Al Baraka.

U palnu je bilo da banka bude pokrenuta do četvrtog kvartala prošle godine ali  realizaciju projekta odložila je globalna financijska kriza 2009. godine.

U travnju prošle godine Šeik Saleh izjavio je da nova financijska intitucija ima oko 10 dioničara, uključujući Islamsku razvojnu banku, Saudijsku investicijsku banku i Kuvajtsku banku za nekretnine.

Direktor za islamske financije u kompaniji Ernst&Joung Samer Abdi je ukazao da su "kapitalne aspiracije" te banke između tri i četiri milijarde dolara.

"Formiranje banke teče jako, jako brzo, čak i u ovako teškim tržišnim uvjetima", rekao je Abdi.

Abdi je rekao da će konvencionalne banke, kako regionalne, tako i međunarodne, vjerojatno sudjelovati u tom projektu, ali njihova točna uloga još nije utvrđena. Moguće su razne opcije učešća - kao dioničari, tehnički konzultanti ili operateri.

Bankamagazin

Objavljeno: 20.2.2010.
Pogleda: 1557
Tagovi: financijske institucije