24 lis 2013

Baloiseu je prisjelo već i preuzimanje Osiguranja Zagreb, pri čemu su pale tužbe.

Austrijska Uniqa Insurance Group preuzima poslove švicarske Baloise Group u Hrvatskoj i Srbiji, a u oba slučaja posrijedi je kupnja Basler osiguranja. Transakcija je teška 75 milijuna eura. Uvod u povlačenje iz Hrvatske bila je lanjska prodaja Baslerove zagrebačke Poliklinike Nemetove Agrokoru, a već se jako dugo na hrvatskom osiguravajućem tržištu priča o odlasku Baloisea i nagađa o mogućim kupcima. Društvo je godinama gomilalo gubitke, a repovi se vuku još od preuzimanja Osiguranja Zagreb, čiju je čelnicu Petru Tarle i menadžment, zbog lažnog prikaza stanja u tvrtki, Basler i tužio.

I dok su nezadovoljni Švicarci napustili tržište, ovom će transakcijom hrvatska Uniqa znatno povećati tržišni udio te će sa 11. pozicije skočiti na četvrtu i zauzeti sedam posto tržišta.

– Ovo je zaista odlična prilika za poboljšanje naše tržišne pozicije u Hrvatskoj i Srbiji, kao i na cjelokupnom tržištu jugoistočne Europe. Vjerujemo u veliki potencijal rasta u ovoj regiji. Preuzimanje je dio naše razvojne strategije profitabilnog i dugoročnog rasta na našim matičnim tržištima – izjavio je Wolfgang Kindl, predsjednik uprave Uniqa International AG-a.

U Hrvatskoj Basler ima oko 470 zaposlenika i 148 tisuća klijenata i lani je ostvario premijski prihod 53,7 milijuna eura. S udjelom od 4,5 posto u 2012. zauzimao je 6. mjesto na tržištu. Uniqa zapošljava 409 zaposlenika, ima 177 tisuća klijenata, premijski prihod 30 milijuna eura i tržišni udio 2,5 posto. Zasad još nisu najavili otpuštanja, no logično je da će se mnoge funkcije preklapati. Premda je ugovor o kupoprodaji potpisan 21. listopada, službeno zaključenje kupoprodaje očekuje se u prvom kvartalu 2014., nakon dobivanja svih suglasnosti supervizora.

Izvor: Večernji.hr