Ulaskom u EU povoljniji stambeni krediti

 

Neće svi krediti biti povoljniji ulaskom u EU. Kod nas rasprostranjeni gotovinski krediti, ulaskom u EU neće pojeftiniti.

Za deset mjeseci, kad Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, i naši će građani dobiti pristup kreditima u bankama zemalja članica, što će im omogućiti da uštede i do 30.000 eura za stambeni kredit od 100 tisuća eura.

"Prema svim građanima zemalja EU imamo jednak tretman i za njih vrijede identični uvjeti kreditiranja. Nema razlika", kazala je predstavnica odnosa s javnošću Deutsche Banke u telefonskom razgovoru za Večernji list. U Commerzbank AG-u, drugorangiranoj njemačkoj banci, imaju istu politiku otvorenih vrata prema svim građanima zemalja članica EU.

U toj banci trenutačno stambene kredite plasiraju uz kamatu od 3,8 posto naviše, što je najmanje dva postotna boda povoljnije nego u Hrvatskoj, i to za akcijske kredite. Kada se te brojke ubace u kalkulator, zaključuje se da takva razlika u kamati za kredit od 100 tisuća eura kroz 20 godina znači čak 30 tisuća eura razlike!

Ipak, bitno je znati da su krediti namijenjeni potrošnji u Njemačkoj nepovoljni: nenamjenski gotovinski i autokrediti osjetno su skuplji nego u hrvatskim bankama. Kamata za autokredite iznosi 7,99 posto, za gotovinske čak 12,99 posto, što je prilično obeshrabrujuća cijena zaduživanja.

Zanimljivo, list piše i da su 'mame' banaka koje u Hrvatskoj imaju 'kćeri' podružnice, poručile da kredite neće odobravati direktno, nego preko svojih podružnica u Hrvatskoj. 

net.hr

Objavljeno: 22.9.2012.
Pogleda: 4617
Tagovi: krediti