Ukupni depoziti u godinu dana porasli za 9,2 milijarde kuna

 

Podaci HNB-a pokazuju kako su ukupni depoziti (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem travnja iznosili 259,1 mlrd. kuna.

 

 

Uz blagi rast na mjesečnoj razini od 794 mil. kuna (odnosno 0,3% u odnosu na ožujak) ukupni depoziti u travnju nastavili su s trendom rasta na godišnjoj razini te su u usporedbi s istim mjesecom lani viši za 9,2 mlrd. kuna ili 3,7%.

Mjesečnom rastu ukupnih depozita u najvećoj mjeri pridonio je rast depozitnog novca za 1,1 mlrd. kuna (1,9%) dok su valutni štedni i oročeni depoziti koji su se koncem travnja spustili do razine 163,6 mlrd. kuna, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, zabilježili pad za 1,7% (2,8 mlrd. kuna manje u odnosu na travanj prošle godine). S druge strane, ukupni kunski štedni i oročeni depoziti koncem travnja iznosili su 34,9 mlrd. kuna zabilježivši mjesečni i godišnji pad za 1,1% odnosno 2,0%.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 80% ukupnih depozita krajem promatranog mjeseca zabilježili su pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako su u odnosu na ožujak niži za 238 mil. kuna (0,1%) te su i petnaesti mjesec zaredom zabilježili pad na godišnjoj razini (za 3 mlrd. kuna odnosno 1,8%). Obzirom da devizni depoziti čine oko 82% ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK u travnju za 0,7% na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.seebiz.eu, 08. lipnja 2017.

Objavljeno: 8.6.2017.
Pogleda: 1443
Tagovi: financijske institucije