Ukupni depoziti u bankama dosegnuli 272 milijarde kuna

 

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka iznosili su krajem kolovoza 272,1 milijardu kuna, što je za 6,2 milijarde ili 2,3 posto više nego mjesec dana prije, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), objavljenoj u četvrtak.

U osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB), analitičari RBA navode također da su ukupni depoziti, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, porasli i na godišnjoj razini, i to za 2,6 posto.

Pritom je krajem kolovoza depozitni novac iznosio gotovo 70 milijardi kuna, zabilježivši nastavak solidnog rasta i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

"Rast depozitnog novca posljedica je, osim oporavka gospodarstva, i sklonosti domaćih sektora držanju likvidnije financijske imovine u uvjetima kontinuiranog pada kamatnih stopa na štedne i oročene depozite", ističu analitičari RBA.

S druge strane, štedni i oročeni depoziti su u kolovozu na godišnjoj razini pali za 3 posto, ili 6,2 milijarde kuna, na 202,3 milijarde kuna.

Promatrano prema valutnim kategorijama, štedni i oročeni depoziti u stranoj valuti, koji predstavljaju više od 80 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, na godišnjoj razini pali su za 3 posto ili 5,3 milijarde kuna, na 167,4 milijarde.

"Padu dodatno doprinosi i jačanje kune u odnosu na euro za 0,9 posto u kolovozu u odnosu na isti mjesec prošle godine, budući da u strukturi ovih depozita prevladavaju devizni depoziti koji su uglavnom denominirani u euru", objašnjavaju analitičari RBA.

Kunski štedni i oročeni depoziti zabilježili su, pak, nešto nižu godišnju stopu pada od 2,5 posto ili 900 milijuna kuna, pa su na kraju kolovoza iznosili 34,9 milijardi kuna.

 

 

 

 

 

Izvor: www.seebiz.eu, 19.10.2017.

Objavljeno: 19.10.2017.
Pogleda: 1517
Tagovi: financijske institucije, štednja