18 svi 2017
Financijske institucije

 

Ukupni su depoziti, prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krajem ožujka iznosili 258,3 milijardi kuna, što je 1 posto niže nego u veljači ali i 3,2 posto više nego u ožujku lani.

 

Krajem ožujka ukupni su depoziti, koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti bili 2,6 milijardi kuna ili 1 posto niži nego krajem veljače, dok su u odnosu na podatke s kraja ožujka lani porasli za 7,9 milijardi kuna ili 3,2 posto.

Mjesečnom padu ukupnih depozita, ocjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), u najvećoj mjeri pridonio je pad valutnih štednih i oročenih depozita. Oni su se krajem ožujka spustili do razine od 163,5 milijardi kuna, što je za 1,3 milijarde kuna ili 0,8 posto manje u odnosu na veljaču. Na godišnjoj razini, prema prošlogodišnjem ožujku, zabilježili su pak pad od 3,6 milijardi kuna ili 2,1 posto.

S druge strane, ukupni su kunski štedni i oročeni depoziti krajem ožujka iznosili 35,2 milijardi kuna, zabilježivši mjesečni i godišnji pad za 0,7 odnosno 0,5 posto.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 80 posto ukupnih depozita krajem promatranog mjeseca, zabilježili su pad na i mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako su u odnosu na veljaču niži za 1 milijardu kuna, odnosno 0,6 posto te su i 14. mjesec zaredom zabilježili pad na godišnjoj razini - za 4 milijarde kuna ili 2,5 posto, navode iz RBA.

Pritom dodaju da je, s obzirom da devizni depoziti čine oko 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro, odnosno pad prosječnog tečaja eura prema kinu u ožujku za 1,9 posto na godišnjoj razini, ublažio godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.

 

 

 

 

 

Izvor: www.seebiz.eu, 17. svibnja 2017.