Ukupna likvidna sredstva krajem srpnja 227 milijardi kuna

 

Posljednji podaci HNB-a pokazuju da se novčana masa ipak počela blago oporavljati, a u srpnju je godišnji rast intenziviran. Tako je na kraju promatranog mjeseca novčana masa iznosila 50,7 milijardi kuna, što je najviša razina od prosinca 2008. godine. U odnosu na srpanj prošle godine novčana je masa porasla 3,1 milijardi kuna ili 6,5% zahvaljujući rastu depozitnog novca od 12,3%, dok je gotov novac izvan banaka zabilježio godišnji pad od 3,6 posto. U odnosu na lipanj novčana je masa porasla za 1,1 milijardi kuna ili 2,2%, na što je utjecao i rast depozitnog i gotovog novca izvan banaka.

Monetarni agregat M4 ili ukupna likvidna sredstva, kao zbroj vrijednosti novčane mase, štednih i oročenih kunskih depozita, deviznih depozita te obveznica i instrumenata tržišta novca, krajem srpnja su iznosila 227 milijardi kuna. U skladu s procesom supstitucije kunskih depozita deviznima, koji traje od početka prošle godine, nastavljen je rast deviznih depozita na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini rast 1,1 posto

Tako je godišnji rast najznačajnije sastavnice monetarnog agregata M4 otklonio negativan doprinos pada kunskih štednih i oročenih depozita te obveznica i instrumenata tržišta novca. Dodatan doprinos rastu agregata M4 došao je i od godišnjeg rasta novčane mase. Na mjesečnoj razini, ukupna likvidna sredstva porasla su za 2,4 milijardi kuna ili 1,1 posto.

U odnosu na lipanj rastu su doprinijeli rast novčane mase za 1 milijardu kuna (2,1%) i rast deviznih depozita od 2,7 milijardi kuna (2,0%). S druge strane, u suprotnom smjeru djelovali su štedni i oročeni kunski depoziti koji su očekivano nastavili padati (-2,9%), a negativan doprinos došao je i od obveznica i instrumenata tržišta novca, koji su zabilježili mjesečni pad od 17 posto.

više na limun.hr

Objavljeno: 8.9.2010.
Pogleda: 654
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije