Ukrali su vam automobil? Rate operativnog leasinga više ne morate plaćati!

 

Nezakonito je prenositi rizik s vlasnika vozila, tj. s leasing kuće na korisnika leasinga, ako on nije kriv za krađu ili za totalnu štetu na automobilu u slučaju sudara

Odvjetnik Damjan Krivić iz odvjetničke kuće Gugić&Kovačić dobio je na sudu prve sporove za jednu tvrtku i jednu fizičku osobu protiv dviju leasing kuća, u kojima je potvrđeno da korisnik operativnog leasinga ne mora plaćati rate leasinga ako se za vrijeme trajanja ugovora dogodila krađa, odnosno totalna šteta na vozilu, za koju korisnik leasinga nije kriv.

Naime, kod ugovora o operativnom leasingu, leasing kuće ostaju vlasnice vozila, a u slučaju krađe ili totalne štete osiguranje im daje novac, no korisnik leasinga do isteka ugovora i dalje, kod nekih leasing kuća, mora plaćati preostale rate leasinga, tek nešto umanjene.

– To je apsurdno, leasing kuća je bila vlasnik vozila, a ja korisnik, no bez obzira na to, kada mi je vozilo ukradeno, morao sam plaćati preostale rate leasinga, a ni u jednom trenutku nije mi ponuđeno zamjensko vozilo, što je praksa leasing kuća u drugim zemljama – kaže Roman Rogić, direktor tvrtke Britton, koja je na sudu dobila spor protiv jedne leasing kuće.

Prijašnjih godina su već neki pokušavali u slučaju krađe ili uništenja vozila raskinuti ugovor, no neke leasing kuće su obrazložile da je to nemoguće, jer su u ugovoru prihvatili opće uvjete, te da ne bi ni mogli dobiti spor na sudu. No, kako objašnjavaju odvjetnici, potpisani opći uvjeti ne moraju biti zakoniti.

U slučaju operativnog leasinga u spomenuta dva slučaja, općinski i trgovački sudovi utvrdili su nezakonitim i ništavnim odredbe leasinga koje propisuju da je korisnik leasinga kao najmoprimac vozila dužan snositi odgovornost i u slučaju krađe vozila ili totalne štete i isplatiti razlike. Nadalje, utvrdili su da je nezakonito prenositi rizik s vlasnika vozila, tj. s leasing kuće na korisnika leasinga, ako korisnik nije kriv za krađu ili totalnu štetu, pa je tako i nezakonito korisniku leasinga u tim slučajevima zaračunati rate leasinga.

Izvor: Vecernji.hr

Objavljeno: 25.9.2014.
Pogleda: 4679
Tagovi: financijske institucije