Udruga Franak u ofenzivi: kolektivno tužimo sedam banaka

 

Udruga je na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestila kako je podigla kolektivnu tužbu protiv sedam vodećih banaka (bez Raiffeisena) još 30.09. Banke su obavijestili tjedan dana poslije i dali im rok da se očituju do 18.10., što su banke ignorirale. Pravnici nisu sigurni u pozitivan ishod, jer još ne postoji sličan referentan slučaj.

30. rujna Udruga Franak podnijela je Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu protiv sedam poslovnih banaka – Zagrebačke, Privredne, Erste, Hypo i Splitske banke te Volksbank i OTP banke.

Raiffeisen nisu tužili, jer navodno vrlo mali broj članova udruge u toj banci ima kredit vezan za CHF.

Tužba se odnosi na zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Traže se i ograničena primjena valutne klauzule, i to na način da se valutna klauzula primjenjuje samo ako tečaj švicarskog franka raste do dva posto godišnje, a više od toga samo ako je službena stopa inflacije veća od dva posto, te da se utvrdi referentna vrijednost za promjenu kamatne stope, jer prema ugovorenim uvjetima kamatu mijenjaju banke svojim odlukama bez unaprijed utvrđenih kriterija.

Dvojbena valutna klauzula
Tužba se temelji na činjenici da nije došlo do značajnijeg pada vrijednosti kune, dok istodobno dužnici u kreditima s valutnom klauzulom švicarski franak trpe velike štete. Napominjemo da su krediti o kojima govorimo u stvari kunski krediti, ali imaju osiguranje od rizika pada vrijednosti novca u švicarskom franku. U posljednjih pet godina nije došlo do značajnijeg pada vrijednosti kune.

Do presude tužbom se traže sljedeće privremene mjere:
1. Da se za dužnike s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskom franku rate određuju na temelju tečaja švicarskog franka u trenutku isplate kredita
2. Primjena kamatnih stopa koje su vrijedile u trenutku ugovaranja kredita
3. Odgoda provođenja ovrha i pljenidbe instrumenata osiguranja: plaća, stanova… zbog nemogućnosti podmirenja rata kredita.

Udruga je spomenute banke o tužbama obavijestila 7. listopada i dala im rok do 18. listopada da se izjasne žele li s Udrugom stupiti u pregovore i vansudsko rješavanje spora. Do navedenog datuma nije se očitovala niti jedna banka.

Hoće li tužba dati rezultete?
Pravnici tvrde da je pred Udrugom još dug i neizvjestan put  u ovoj parnici. Naime Zakon o parničnom postupku tek je od svibnja ove godine omogućio podizanje takve tužbe, pa nema reference u prethodnim presedanima.

Banke su odlučile ignorirati rok za očitovanje kojeg im je Udruga Franak dala, odnosno niti jedna se nije izjasnila da li želi izvansudsko rješavanje spora. Ideja kolektivne tužba je omogućiti lakši put građanima za podizanje njihovih individualnih tužbi protiv banke u kojima su podigli kredit.


Foto: stock.xchng / CD Waldi

Objavljeno: 19.10.2011.
Pogleda: 6384
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije