USKOK i SOA uhvatili lihvare koji su opljačkali 200 građana

 

USKOK i SOA ulovili 18 lihvara, koji su posjedovali nevjerovatnu količinu informacija o građanima Hrvatske, te koji su operirali u Zagrebu, Rijeci, Osijeku te ostalim gradovima.

Imali su bazu podataka o kreditnoj sposobnosti golemog broja građana Hrvatske i naprednu informatičku tehnologiju za lakšu naplatu kredita! 
Osamnaest uhićenih osoba u sedam policijskih uprava, petnaest milijuna kuna protupravne imovinske koristi koja će im sada biti oduzeta, suradnja s policijama u Sloveniji i cijelim Interpolom telegrafski je sažetak velike USKOK-ove akcije protiv ilegalnih kreditora koji godinama djeluju na podučuju Hrvatske.USKOK-ovi istražitelji mjesecima su prikupljali dokaze protiv osoba uključenih u organiziranu zločinačku mrežu kreditnih subjekata čije je djelovanje rezultiralo lihvarskim kamatama.

Ispovijest kreditnog varalice: Uzimali smo stotine tisuća kuna penzićima i siromašnima. Psihološki smo ih slamali
Mrežu karakterizira izuzetna organizacijska razina poslovanja razvijana u doba potpune nebrige pravne države za ovu granu kriminala. U tom periodu mreža ilegalnih kreditora razvila je sofisticirani sustav poslovanja koji uključuje i bazu podataka o kreditnoj sposobnosti golemog broja građana Republike Hrvatske.

Uz USKOK, u akciji je sudjelovala i Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) jer postoji indicija da su ilegalni kreditori koristili napredne informatičke sustave kojima su olakšavali naplatu. Blitzkrieg akciju dosad neviđenih razmjera USKOK je jučer iznenada koordinirano proveo na područjima policijskih uprava u Varaždinu, Rijeci, Osijeku, Karlovcu, Zagrebu, Sisku i Pazinu. Dosad je utvrđena protupravna imovinska korist vlasnika kreditnih zaduga i ureda u iznosu od petnaest milijuna kuna i oko 200 opljačkanih korisnika lihvarskih kredita, no do okončanja cijele akcije očekuju se i višestruko veće brojke.

Agenti do informacija došli iz članaka u Jutarnjem listu
Velik dio informacija USKOK-ovi su agenti crpili iz serija napisa Jutarnjeg lista o lihvarskim kreditima koji se u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i drugim hrvatskim gradovima čitavo desetljeće nesmetano nude . Na meti istražitelja je oko stotinu poduzeća, čiji su vlasnici državljani Hrvatske, Meksika, SAD-a, Slovenije i drugih zemalja Europske Unije.

Jutarnji list ekskluzivno je sinoć došao do nekoliko primjera kratkoročnih gotovinskih kredita čije su kamate tjerale njihove korisnike u očaj. 
Primjerice, jedan je korisnik podigao gotovinski kredit u iznosu od 16 tisuća kuna, a lihvarima je vratio 54 tisuće. Drugi primjer je kredit od 20 tisuća kuna, koji se u roku od 12 mjeseci pretvorio u dug od 100 tisuća kuna. Kredit od 70 tisuća kuna korisnik iz Osijeka je na kraju platio vrtoglavih 400 tisuća. Velik broj prevarenih građana pomoć od policije tražio je prekasno, tek nakon što su platili sve rate. 
U daljnjem tijeku ove akcije kriminalistička će policija tražiti pomoć od građana koji su oštećeni na način da su uzimali kredite od sumnjivih kreditnih zadruga i zajmodavaca.

jutarnji.hr

Objavljeno: 28.5.2012.
Pogleda: 5036
Tagovi: krediti