23 pro 2015
Financijske institucije

Manji troškovi financiranja na domaćem tržištu potaknuli su pad iznosa mjesečnih rata kredita što je građanima omogućilo veću potrošnju.

 

 

Hrvatski BDP u 2015. trebao bi zabilježiti umjereni rast od 1,3 posto, a rast u narednim godinama bit će uvjetovan fiskalnom prilagodbom i provedbom reformi, prognoziraju analitičari Zagrebačke banke.

Nakon nekoliko godina stagnacije i slabije potražnje, Zagrebačka banka u ovoj godini bilježi značajniji rast pojedinih vrsta novoodobrenih kredita.

Veća potražnja posljedica je blagog buđenja optimizma i povjerenja uslijed naznaka da se hrvatsko gospodarstvo nakon šest uzastopnih godina kontrakcije konačno nalazi u fazi oporavka.

Kod malih i srednjih poduzetnika u razdoblju od 1. studenog 2014. do 1. studenoga 2015. odobreno je 37 posto više novih kredita za financiranje obnovljivih izvora energije i 14 posto više novih turističkih kredita nego u usporedivom prethodnom razdoblju.

Odobreno je i 22 posto više novih kredita za energetsku učinkovitost, 19 posto više kredita u kojima dio kamate subvencioniraju Ministarstva i/ili jedinice lokalne uprave, te 20 posto više ostalih investicijskih kredita.

Ako se promatraju samo mali poduzetnici, odobreno je 157 posto više novih kredita za financiranje projekata iz EU fondova.

Kod građana najveći porast u istom razdoblju ostvaren je kod stambenih (25%), studentskih (21%) i auto kredita (27%).

Pozitivan učinak ima i pad troškova izvora financiranja na domaćem tržištu koji je prouzročio pad iznosa mjesečnih rata kredita i u novoj ponudi i u postojećem portfelju, što snižava mjesečne troškove zaduženja građana i omogućava im veću potrošnju.

“S obzirom na projekcije nastavka ekonomskog oporavka potaknutog povećanjem osobne potrošnje i boljom stopom zaposlenosti u Hrvatskoj, očekujemo da će se u Zagrebačkoj banci odobravanje novih kredita građanima nastaviti ubrzanim tempom u 2016., posebno nakon završetka procesa konverzije kredita vezanih uz švicarski franak”, rekla je članica Uprave Zagrebačke banke Dijana Hrastović.

Kako bi i dalje podržala pozitivan sentiment, Zagrebačka banka pokreće brojne inicijative u segmentu poslovanja s građanima i poduzećima kao što su povoljnije kamatne stope na stambene kredite, potpora u korištenju EU fondova i financiranje sustava dobavljača, s ciljem da bude još bolji partner zajednici.

Budući da su građani u većoj mjeri iskazali interes za zaštitom od budućih nepredviđenih okolnosti, Zaba je još u srpnju ove godine u svoju ponudu uvela kombinacije fiksne i promjenjive kamatne stope za nove stambene kredite u eurima i kunama.

S obzirom na uspjeh te inicijative, od 19. prosinca u ponudi Zagrebačke banke, prilagođenoj i za nove kredite i za refinanciranje postojećih stambenih kredita, su, bez vremenskog ograničenja, stambeni krediti uz euro uz fiksnu kamatnu stopu od 4,75 posto u prvih 5 godina otplate te promjenjivu kamatna stopa od 5,10 posto nakon 5 godina, stambeni krediti u kunama uz promjenljivu kamatnu stopu od 5,25 posto tijekom cijelog razdoblja otplate, te stambeni krediti u kunama uz fiksnu kamatnu stopu od 5,15 posto u prvih pet godina otplate i promjenljivu kamatanu stopu od 5,25 posto nakon pet godina. 

U slučaju refinanciranja postojećeg stambenog kredita bilo koje druge banke, banka ne naplaćuje obradu kreditnog zahtjeva te kod agencije ZANE Nekretnine financira procjenu vrijednosti nekretnine koja je instrument osiguranja za kredit.

Zagrebačka banka kao parametar kod promjenljive kamatne stope primjenjuje Nacionalnu referentnu stopu koja je od početka primjene 2013. rezultirala manjim kamatnim stopama za stambene kredite u kunama za 0,96 p.b. te za kredite u eurima za 1,13 p.b. dok je kod ostalih kredita u kunama kamatna stopa smanjena za 0,98 p.b., a za kredite u eurima za 1,23 p.b.

 

Izvor: www.banka.hr