U Hrvatskoj se otvara sasvim drugačija banka, hoćete li joj dati šansu?

 
Prva hrvatska financijska ustanova koja će komercijalne ciljeve u poslovanju načelno pretpostaviti demokratskim, socijalnim i ekološkim motivima, trebala bi početi s radom početkom iduće godine.

Uslijed ekonomske krize u čijem ishodištu stoji prvenstveno globalni financijski sektor, hrvatska javnost bila je početkom travnja u prilici svjedočiti ohrabrujućem utemeljenju jedne zadruge s ciljem otvaranja prve domaće etične banke, piše Deutsche Welle. Riječ je o apsolutnoj novosti za Hrvatsku, pa je nužno pojasniti da takve institucije u Europi i šire odavno već posluju s razmjernim uspjehom, a njihovo se djelovanje inače bazira na određenim socijalnim i demokratskim načelima koja druge banke ne samo da ne uzimaju u obzir, motivirane isključivo profitom, nego ih obično sasvim indiskretno gaze. 

Ukratko, etične banke karakterizira veoma transparentno djelovanje, demokratski način odlučivanja i upravljanja poslovanjem, socijalna i ekološka osjetljivost, te podržavanje projekata koje druge banke ne žele kreditirati jer nisu dovoljno komercijalni. 
 

Planiraju početi s radom početkom iduće godine


Nakon osnivanja Zadruge etičnog bankarstva, slijede daljnji koraci praktičnog organiziranja, poput licenciranja pri Hrvatskoj narodnoj banci, a buduća ustanova pod nazivom ebanka d.d. mogla bi početi s radom početkom iduće godine. 

"Takve banke su otvorene, dobro poznaju korisnike i s njima čine mrežu temeljenu na solidarnosti i povjerenju, pa tako etične banke funkcioniraju drukčije od komercijalnih, te su zanimljive entitetima i pojedincima koji ne mogu ostvarivati potrebe kroz usluge komercijalnih banaka", pojašnjava jedan od osnivača, Goran Jeras, konzultant odgovoran za koordinaciju i strateško planiranje. 

"Etična banka dugoročno može postati jedan od alata da vratimo povjerenje u ekonomiju, odnosno može postati jedan od primjera dobre ekonomije u praksi koji nam toliko nedostaju uslijed ove sulude utrke jedino za profitom i uništavanjem prirode", smatra Dražen Šimleša, sociolog i znanstveni suradnik Instituta 'Ivo Pilar' u Zagrebu. Doduše, Šimleša upozorava da ga ne bi iznenadilo da se osnivanje banke pokuša makar usporiti, ako ne i osujetiti, "s obzirom na stanje svijesti i interese političkih i ekonomskih elita". 
Izvor: Danas.hr
Objavljeno: 18.4.2014.
Pogleda: 5606
Tagovi: financijske institucije