03 ožu 2014
Financijske institucije

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 1,3802 dolara.

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna tečaj eura prema dolaru porastao četvrti tjedan zaredom, probivši se, po prvi puta nakon četiri mjeseca, iznad razine od 1,38 dolara.

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 1,3802 dolara, a u petak je u jednom trenutku dosegnuo 1,3824 dolara, najvišu razinu od kraja listopada prošle godine.

Cijena eura prema japanskoj valuti oslabila je, pak, 0,25 posto, na 140,50 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', za 0,7 posto, na 101,80 jena.

Jačanje eura zahvaljuje se većoj nego što se očekivalo inflaciji u eurozoni, što je ublažilo špekulacije o dodatnom labavljenju monetarne politike Europske središnje banke.

Prema izvješću Eurostata, u veljači je inflacija u eurozoni iznosila 0,8 posto, više nego što s očekivalo. To je umanjilo strahovanja od deflacije, pa je manje vjerojatno da će čelnici ECB-a na sjednici idućega tjedna dodatno smanjiti ključne kamate ili uvesti neke druge mjere za suzbijanje deflacije.

"Veće od očekivanih brojke o inflaciji smanjile su šanse da bi kamatne stope mogle biti smanjene na redovnom sastanku ECB-a idućega tjedna. Ostajemo tako pri stajalištu da središnja banka neće mijenjati kamate", kazao je Nick Kounis, analitičar u banci ABN AMRO.

S druge strane, dolar se našao pod pritiskom nakon niza slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja. Primjerice, u posljednjem lanjskom tromjesečju američko je gospodarstvo poraslo 2,4, a ne 3,2 posto, kako je pokazala prva procjena.

Premda je predsjednica Feda Janet Yellen prošloga tjedna poručila kako bi se trebalo nešto znatno promijeniti u gospodarskim izgledima da bi središnja banka izmijenila svoje planove o smanjenju poticajnih monetarnih mjera, slabi makroekonomski podaci ipak podržavaju špekulacije da bi Fed mogao usporiti tempo smanjenja poticaja.

U prosincu i siječnju Fed je smanjio programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za po 10 milijardi dolara mjesečno.

Izvor: Poslovni.hr