07 tra 2010
Makroekonomija, Krediti

Tečaj švicarskog franka ovih se dana drži na najvišim razinama u posljednjih sedam godina - probio je limit od 5,11 kuna koji nije srušen od ožujka 2003. godine, pište Večernji list.

Valuta uz koju su hrvatski građani mahnito vezivali svoje kredite prije nekoliko godina 1. travnja premašila je i povijesnu razinu u odnosu na euro koji je vrijedio 1,4145 CHF. Premda je iznos kredita u protuvrijednosti 100.000 eura skuplji za više od 500 kuna u odnosu na 2006., malo se dužnika odlučuje na transformaciju kredita u drugu valutu, što mnoge banke nude bez naknade.

Direktorica ekonomskih istraživanja Raiffeisen Consultinga Zrinka Živković Matijević napominje da su problemi u eurozoni početkom 2009. doveli do slabljenja eura i jačanja franka bez reakcije Švicarske narodne banke (Swiss National Bank). "Švicarska središnja banka mjerama relaksacije likvidnosti nastoji održati tečaj unutar ciljanog odnosa prema euru radi zadržavanja konkurentske sposobnosti švicarskog izvoza na europskom tržištu", pojasnila je Matijević te najavila pritisak na lagano slabljenje franka u drugoj polovici godine.