Svjetsko tržište nekretnina i dalje u krizi

 

Unatoč usporavanju pada i oporavku cijena u nekoliko zemalja u drugom tromjesečju ove godine, globalno tržište nekretnina je i dalje u velikoj krizi 

 

Za razliku od kraja prošle i prvog tromjesečja ove godine, kada su cijene nekretnina u svijetu potonule na najniže razine ikad, u drugom tromjesečju je u nekoliko zemalja zabilježen oporavak cijena, no svjetsko tržište nekretnina je i dalje u velikoj krizi, pokazalo je istraživanje koje je vodič Global Property Guide proveo u 29 zemalja. 

 

Nakon oštrog pada krajem prošle i početkom ove godine, oporavak cijena je u drugom tromjesečju zabilježen u Kini, Portugalu, Australiji, Novom Zelandu, Francuskoj, Švedskoj i Hong Kongu, koji su se pridružili Izraelu, Švicarskoj, Indoneziji i Norveškoj, u kojima je oporavak ili čak rast cijena zabilježen još u prethodnom razdoblju. 

 

U Portugalu su cijene u drugom tromjesečju tako rasle za 1,01 posto, a zahvaljujući vladinim subvencijama cijene su, nakon pet uzastopnih tromjesečja pada, porasle i u Francuskoj i to za 3,31 posto. U Švedskoj je pa zabilježen rast cijena od 3,16 posto. U Njemačkoj su 

 

Na američkom tržištu došlo je do usporavanja pada - u drugom tromjesečju je zabilježen pad cijena od 13,96 posto, u odnosu na pad od 18,51 posto iz prvog tromjesečja. 

 

Švicarsko tržište odolijeva krizi od trećeg tromjesečja 2008. - cijene su do kraja drugog tromjesečja ove godine porasle za 4,9 posto, a Norveško se tržište brzo oporavilo od pada iz druge polovice 2008. te su cijene u prvom tromjesečju ove godine porasle za 4,26 posto, a u drugom za daljnjih 4,34 posto. 

 

U ostalim europskim zemljama – Njemačkoj, Irskoj, Bugarskoj, Islandu, Danskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj, Španjolskoj - zabilježen je daljnji pad cijena, u rasponu od 1,75 posto u Njemačkoj do 9,95 posto u Bugarskoj. 

 

Najveći pad od čak 26,75 posto je zabilježen glavnom Latvijskom gradu Rigi, a u toj je zemlji zabilježen i najveći pad cijena na godišnjoj razini od čak 60,81 posto. S padom od 49,09 posto na godišnjoj razini Rigu slijedi Dubai, u kojem su cijene u drugom tromjesečju pale za 8,92 posto, u odnosu na pad od čak 42 posto u prvom. 

 

Izvor: Global Property Guide

Objavljeno: 21.11.2009.
Pogleda: 1099
Tagovi: nekretnine