23 srp 2014
Financijske institucije

U Norveškoj se samo pet posto svih transakcija obavlja u gotovini, a još ih je manje u Švedskoj i Velikoj Britaniji

 

Potpuni nestanak plaćanja u gotovini možda je i bliže nego što se čini. Iako zvuči pomalo utopistički, o potpunom izbacivanju gotovog novca iz novčanika sve glasnije razmišljaju Norvežani. Tako Finans Norge – vodeća financijska korporacija koja okuplja 200 financijskih institucija – smatra da bi Norveška do 2020. trebala potpuno prijeći na bezgotovinsko plaćanje karticama.

Eliminacijom gotovinskih transakcija spriječili bi se problemi s financijskim kriminalom, pljačkama i pranjem novca, ocjenjuje Finans Norge. Kako sada stvari stoje, Norveška je već na dobrom putu da novčanice i kovanice postanu tek uspomena. Naime, u toj se državi samo pet posto svih transakcija obavlja u gotovini. Inače, još manje gotovinskih transakcija bilježi se uŠvedskoj i V. Britaniji.

Bezgotovinsko plaćanje korisno je za sve sudionike u platnom prometu, tvrdi Marija Duljković, sudska vještakinja za bankarstvo i financije i velika zagovornica bezgotovinskog plaćanja.

– Prijenos, prijevoz i čuvanje gotovog novca vrlo su skupe i rizične transakcije, što se na kraju cjenovno odražava i na krajnje korisnike – upozorava Duljković. Prema podacima iz lanjskog istraživanja Sektora za bankarstvo Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatskoj je na kraju lanjskog lipnja postojalo 8,5 milijuna debitnih i kreditnih kartica, šest posto manje nego godinu ranije.

Ukupna vrijednost kartičnih transakcija u prvih šest lanjskih mjeseci iznosila je 56 milijardi kuna, 0,5 posto više nego u istom razdoblju 2012. godine. Duljković, koja potpuno ukidanje gotovinskih transakcija ne smatra dalekom budućnošću, ističe kako je financijskom sustavu u interesu da se što više koristi bezgotovinsko plaćanje, pa nije slučajno da u Hrvatskoj izdano više od 8 milijuna kartica.

 

Izvor: Vecernji.hr