Subvencionirani krediti pomažu svima, ali državu ne zanimaju

 

Gostujući u nedjeljnoj emisiji HTV-a Nedjeljom u dva, ministar graditeljstva Vrdoljak najavio je još 5 milijuna kuna dodatnih sredstava za subvencioniranje stambenih kredita. Tim iznosom će se omogućiti da ipak svi koji su predali zahtjev za subvencioniranjem i zadovoljavaju kriterije, dobiju subvenciju države.

ministar Ivan Vrdoljak
Ministar Ivan Vrdoljak u Nedjeljom u 2

Prema zadnjim službenim podacima, do četvrtka je u Agenciji za promet nekretninama (APN) zaprimljeno 696 zahtjeva, od čega je obrađeno 532 zahtjeva, a odobreno 525.

Mjesta ima čak i za nove prijave
To je vjerojatno i konačan broj odobrenih zahtjeva dok se ne odobri spomenuti dodatak od 5 milijuna kuna. Naime ukupno je do sada potrošeno 10.187.274 kn (predviđeno 10,2 milijuna kn), a sa dodatnim iznosom se predviđa mogućnost odobrenja još 260-ak zahtjeva, što treba pozdraviti.

Brojke dakle govore da će biti mjesta i za još 80-90 novih prijava, pa treba požuriti i predati zahtjev unutar sljedećih par dana.

I država zarađuje, ali to nas ne zanima?
U dosta nejasnoj izjavi ministar Vrdoljak je rekao da će država na 10 milijuna kuna uprihodovati 50 milijuna kuna PDV-a, ali da takvo „punjenje blagajne“ ovdje nije prioritet.
Ovim projektom želi se potaknuti tržište nekretnina, zaključio je ministar.

Projekt subvencioniranih stambenih kredita do sada je pomogao da dvije tisuće mladih hrvatskih obitelji po nezabilježeno povoljnim uvjetima financiraju kupnju svoje nekretnine, da se podigne uspavano tržište nekretnina, a nije zanemariva i pomoć vezanoj industriji, jer se novi stanovi moraju namjestiti i urediti.

Čak i da je ministar pretjerao sa iznosom PDV-a koji će se od ovog projekta sliti u državnu blagajnu, jasno je da je ovaj projekt „win-win“ situacija za sve. Zato je potpuno nejasno zašto država ne želi nastaviti sa subvencijama.
Usporedbe radi, u Zagrebu se na silu planira uređenje Cvjetnog trga za 17 milijuna, a za novoodobrene kredite prema ovom projektu će u 2012. biti izdvojeno samo 15,2 milijuna kuna.

Vrdoljak je u emisiji najavio i nastavak programa Poticane stanogradnje (POS) i novog programa POS plus u kojeg bi trebali biti uključeni i već izgrađeni jeftini stanovi.

Moj-bankar.hr / Vjeko Peretić
Foto: Screenshot HTV
 

Objavljeno: 16.4.2012.
Pogleda: 5163
Tagovi: financijske institucije, makroekonomija