Stiže otpis dugova za 268 tisuća građana?

 

Oni koji duguju više, morat će ići u stečaj, odnosno osobni bankrot, potvrdio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac na Hrvatskom radiju.

Država priprema model predstečajne nagodbe za građane, javlja HRT. Mogućnost oprosta duga dobilo bi 268 tisuća građana koji imaju dug manji od 100 tisuća kuna. Oni koji duguju više, morat će ići u stečaj, odnosno osobni bankrot, potvrdio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac na Hrvatskom radiju. Naglasio je da taj zakon rade u suradnji s Ministarstvom pravosuđa.

Prema podacima Financijske agencije, u blokadi je više od 307 tisuća građana, zbog neplaćenih obveza u visini 24,4 milijardi kuna. Više od polovice toga duga otpada na banke, prenosi HRT.

Lalovac je rekao da se država odlučila aktivno uključiti kako bi pomogla građanima u rješavanju njihovih problema. Model predstečajne nagodbe za tvrtke pokušat će se primijeniti na građane. Istaknuo je da pripremaju model kojim bi za stol doveli vjerovnike i pronašli rješenje. Izrazio je nadu da će i banke u toj priči pronaći svoj interes i sudjelovati u procesu.

Taj bi alat trebao dati rezultate već za šest mjeseci, istaknuo je Lalovac. Dugovi do 100 tisuća kuna rješavavali bi se u dogovoru s vjerovnicima, a oni iznad 100 tisuća kuna rješavali bi se kroz model osobog bankrota - uz staratelja, rasprodavanje imovine.

Izvor: Poslovni.hr

Objavljeno: 10.3.2014.
Pogleda: 5009
Tagovi: financijske institucije