Stambeni krediti sada se mogu osigurati i za slučaj – razvoda

 


Između 40 i 45 posto šteta osiguravatelji isplaćuju zbog otkaza.

 

 

Najveći strahovi koje kreditni dužnici imaju, od bolesti i gubitka posla, kulminirali su u krizi, a otprilike od njezina početka 2007. ti se rizici u Hrvatskoj mogu osigurati. Konkurentska utrka otad je produžila maksimalno razdoblje u kojem osiguravatelj plaća kredit umjesto dužnika na najviše 18 mjeseci. Toliko nudi Croatia osiguranje, a pojavila su se i specifična pokrića. BNP Paribas Cardif tako već neko vrijeme isplaćuje naknadu u visini jednog anuiteta korisnicima osiguranog stambenog kredita u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta, vjenčanja te – razvoda.
Nema povratka sredstava

– Uveli smo ta dodatna pokrića kao svojevrstan poklon osiguranicima, u sklopu premije koju već plaćaju, izračunali smo da imamo prostora za to. Puno smo ih više isplatili zbog rođenja djeteta i vjenčanja nego zbog razvoda – otkriva Ana Ivančić, predsjednica uprave BNP Paribas Cardifa.

Najviše šteta, otkriva, isplaćuju zbog otkaza, između 40 i 45 posto ukupnih šteta, dok se na bolovanja i smrtne slučajeve odnosi otprilike jednak udio: smrti je najmanje, ali je veći iznos šteta jer u tom slučaju osiguravatelj preuzima otplatu cjelokupnog preostalog iznosa kredita, a bolovanja su pak učestalija. Kod bolesti plaćanje kredita preuzimaju najviše 12 mjeseci tijekom trajanja osiguranja, dvaput po šest mjeseci. Otkaz pokrivaju dvaput po tri mjeseca, znači maksimalno šest rata tijekom trajanja osiguranja. Premije se mogu plaćati kao postotak ukupnog iznosa kredita i kreću se u rasponu od 2,62 do 11,03 posto iznosa kredita ili kao postotak rate, u rasponu od 4,69 do 6,37 posto, ovisno o pokriću. Odnedavno su uveli i osiguranje mobitela od oštećenja i produženo jamstvo za mobitele. Uz kartice, dodatno se od gubitka ili krađe mogu osigurati ključevi, osobni dokumenti, torbe i novčanici. No što ako se nijedan rizik ne ostvari, a dužnik je uredno platio osiguranje?

– Naše police nemaju štednu komponentu, to su riziko police i nema mogućnosti povrata, slično kao i kod putnog osiguranja – otvorena je Ana Ivančić.

Premija od 790 eura

Croatia osiguranje radi također sa Zabom i PBZ-om te Hypom. Najčešće se, kažu, osiguravaju gotovinski krediti za slučaj bolesti, smrti i otkaza. U slučaju smrti preuzimaju cjelokupan preostali iznos kredita, bolovanja dva puta po 12 rata tijekom trajanja osiguranja, a kod gubitka posla tri puta po šest, a najviše 18 mjeseci. Premija, primjerice, za kredit od 10.000 eura iznosi 790 eura u slučaju kad su pokrivena sva tri nabrojena rizika. Generali osiguranje pokriva rizike otkaza do 18 mjeseci i nesretnog slučaja, odnosno bolovanja, do 24 mjeseca korisnicima gotovinskih kredita putem American Express kartica PBZ Carda. Uniqa ima slična pokrića za nenamjenske kredite u RBA i KentBanci. I nezaposlenost i bolovanje pokrivaju do devet mjeseci, a jedini imaju povrat neiskorištenog dijela premije zbog prijevremene otplate kredita.  

 

Izvor: www.vecernji.hr  

Objavljeno: 18.1.2016.
Pogleda: 3778
Tagovi: financijske institucije, krediti