Stambene štedionice mogu financirati izgradnju stanova

 

Vlada je izmjenila zakonodavstvo vezano za stambene štedionice liberalizirajući njihovu poziciju. Zakonom, koji će stupiti na snagu, štedionicama se omogućuje zaduživanje na financijskom tržištu. Dopušta im se i financiranje izgradnje stambenih projekata za potrebe svojih štediša.

Vlada: Stambene štedionice mogu financirati izgradnju stanova

Vlada je izmjenila zakonodavstvo vezano za stambene štedionice liberalizirajući njihovu poziciju. Zakonom koji će stupiti na snagu štedionicama se omogućuje zaduživanje na financijskom tržištu. Dopušta im se i financiranje izgradnje stambenih projekata za potrebe svojih štediša.
Konačni prijedolg zakona o turističkom zemljištu: 'Najvažnije je to da nema prodaje turističkog zemljišta, osim onoga koje koristi pojedina hotelska kuća, a sve ostalo se daje u koncesiju ili pravo građenja.'

Jamstveni kapital štedionica je, kazao je ministar Ivan Šuker, 500 milijuna kuna, što prije nije bio slučaj. Zakon se mijenja i u definiciji štediše koji novim izmjenama nije kategoriziran tek kao građanin RH, već kao osoba s prebivalištem u zemlji.

Izmjenjene su trošarine za ukapljeni plin, odnosno Vlada ih je smanjila s 912,5 kuna po toni ukapljenog naftnog plina na iznos iz 2009. U uredbi stoji da će trošarina iznositi 100 kuna na tonu neto-mase.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač pozdravio je odluku Vlade, kojom će se smanjiti pritisak na gospodarstvo 'u ovim teškim vremenima', a Šuker je dodao da je ovo način za osiguranje 'energetske neovisnosti države'.

Sa sjednice Vlade poslan je i nacrt konačnog prijedloga zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu. Ponovno se mogao čuti podatak da je ukupna površina turističkog i ostalih građevinskog zemljišta koje nije uključeno u postupke privatizacije iznosi 100 milijuna četvornih metara.

'To je ogromni investicijski kapital i potencijal', kazao je ministar Ivan Šimonović.

'Najvažnije je to da nema prodaje turističkog zemljišta, osim onoga koje koristi pojedina hotelska kuća, a sve ostalo se daje u koncesiju ili pravo građenja', kazala je ministrica Marina Matulović-Dropulić. Ponovila je da će se 60 posto sredstava prikupljenih davanjem koncesija uplaćivati u takozvani Turistički fond, kojim će se financirati izgradnja turističke infrastrukture dok 40 posto sredstava odlazi u proračune lokalnih i područnih jedinica uprave.

'Ovim će se zakonom potaknuti investicije, a i unaprijedit će se infrastruktura', zaključila je Matulović-Dropulić.

Seebiz.eu

Objavljeno: 7.1.2010.
Pogleda: 1376
Tagovi: krediti